Så ska apoteken hantera ett farmaceutsortiment
Receptfria läkemedel med särskilda krav på rådgivning, så kallat farmaceutsortiment, ska införas i lagen om handel med läkemedel, föreslår Läkemedelsverket i sin slutrapport.
Läkemedelsverket har lämnat in sin slutrapport för uppdraget om farmaceutsortiment till Regeringskansliet.
Ett farmaceutsortiment innebär att läkemedel som idag är receptbelagda kan säljas utan recept men med särskild rådgivning till konsument före köp på apotek, vilket enligt förespråkarna skulle öka tillgängligheten till läkemedel för egenvård utan att ge avkall på säkerheten.
Sammanfattningsvis föreslår myndigheten att en reglering om receptfria läkemedel med särskilda krav på rådgivning, så kallat farmaceutsortiment, ska införas i lagen om handel med läkemedel.
I rapporten tydliggör Läkemedelsverket att begreppet farmaceut innefattar både legitimerad receptarie och legitimerad apotekare.
Enligt förslaget ska Läkemedelsverket vara den myndighet som beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i farmaceutsortimentet.
I uppdraget ingår inte att peka ut vilka läkemedel som kan bli aktuella men Läkemedelsverket ser inte att det handlar om något större antal produkter.
— Det föreslagna farmaceutsortimentet är en möjlighet för Läkemedelsverket att öka tillgängligheten för sådana läkemedel där receptfrihet bedöms lämplig, men rådgivning som nödvändig. Det får också hållas troligt att medvetenheten kring och kunskapen om läkemedelsanvändningen av de receptfria läkemedlen med särskilda krav på rådgivning kommer att öka hos såväl konsumenter som farmaceuter, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Farmaceutsortimentet kommer inte enligt Läkemedelsverket att utgöra någon ny uppgift för öppenvårdsapoteken, eftersom det redan i dag ingår i grunduppdraget att tillhandahålla rådgivning om läkemedel.
Kraven på den nya kategorin innebär däremot att rådgivning ska ha bedömts av Läkemedelsverket som nödvändig och alltid behöver ges av en farmaceut.
Farmaceuten ska använda sig av ett produktspecifikt rådgivningsmaterial, vilket ska godkännas av Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket pekar också på att varje tillståndshavare för öppenvårdsapotek ska se till att alla farmaceuter som ska ge rådgivningen får relevant utbildning och kontinuerlig fortbildning.
Sveriges Apoteksförening har under lång tid sett ett behov av ett farmaceutsortimentet och välkomnar nu Läkemedelsverkets förslag och hoppas på ett snabbt införande.
Farmaceuter har tre eller fem års högskoleutbildning och har hög kompetens om både egenvård och läkemedel. Redan idag finns det produkter som enbart säljs med särskild rådgivning efter att branschen ingått egna överenskommelser om det, till exempel diklofenak gel.
Under sommaren kommer också Respinal – naloxon i nässpray – att börja säljas receptfritt med särskild rådgivning från farmaceut.
— Vi ser inga problem med att farmaceuterna och apoteken kommer kunna införa sortimentet så snart det är beslutat och finns produkter tillgängliga. Vi hoppas på snabbt beslut från regeringen och att det inom kort också kommer in ansökningar från läkemedelstillverkare att få bli den första produkten i det nya farmaceutsortimentet, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.
Läkemedelsverket har samverkat med bland annat Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), Sveriges Apoteksförening, Sveriges Farmaceuter samt systermyndigheterna i Finland och Norge då dessa länder redan har liknande kategorier av receptfria läkemedel.
Läs mer>> “Apoteken välkomnar naloxon som farmaceutsortiment”