Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Inga patientsäkerhets­risker trots brist på adhd-läkemedel”

För viss adhd-läkemedel pågår det, eller väntas det, en restsituation men det finns bytes- eller licensalternativ.
- Vi ser idag inga patientsäkerhetsrisker som följd av bristande tillgänglighet till adhd-läkemedel, säger psykiatriker Mats Persson, utredare vid Läkemedelsverket.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat kartlägger Socialstyrelsen förskrivningen av adhd-läkemedel i Sverige och redan tidigt syntes en kraftig ökning av andelen diagnostiserade. Sedan 2019 är ökningen så pass kraftig att Socialstyrelsen själva kallar den för “exceptionell” i en kartläggning som presenterades i november 2023.

Resultaten baseras på uppgifter om inrapporterade diagnoser och läkemedelsuttag på apotek i myndighetens nationella patient- och läkemedelsregister.

På den svenska marknaden finns fem olika substanser tillgängliga, som har indikationen adhd. Läkemedlet Intuniv (guanfacin) har varit slut i hela landet och restanmält i alla förpackningar i tablettform i två styrkor.

Intuniv är fortfarande restanmält i en styrka i tablettform men situationen ska, enligt Läkemedelsverkets prognos, lösas i dag den 17 maj, något som Läkemedelsvärlden var först med att uppmärksamma.

Det är en viss brist på läkemedel innehållande guanfacin respektive atomoxetin i flytande form. För att begränsa påverkan för patienter som behandlas med just dessa läkemedel vill Läkemedelsverket informera förskrivare så de kan ta ett informerat beslut om vilka alternativ som finns, och utfärda nya recept om det blir aktuellt.

Om ordinarie läkemedel inte finns tillgänglig finns det bytes- eller licensalternativ. Myndigheten uppmanar förskrivare att kontrollera vilket licensläkemedel som kan tillhandahållas av apoteket just nu och att informera patienten om att vissa läkemedel kan bytas ut om det förskrivna alternativet är restanmält.  

I nuläget är det god tillgång till läkemedel som innehåller metylfenidat, lisdexamfetamin, dexamfetamin och atomoxetin i fast form. Det betyder att patienterna förväntas kunna hämta ut sina läkemedel på apotek inom de normala ledtiderna.

— Vi ser idag inga patientsäkerhetsrisker som följd av bristande tillgänglighet till adhd-läkemedel, då läget är relativt stabilt och tillgången acceptabel, säger psykiatriker Mats Persson, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs mer>> “Exceptionell ökning av antalet barn som tar adhd-läkemedel”

Mest läst