Vartannat apotek utsattes för brott första kvartalet 2024
Brottsutsattheten fortsätter att öka kraftigt, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer där apotekshandeln inte bara deltar igen utan är överrepresenterad.
Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel finns ett stort mörkertal i den officiella statistiken över brott som drabbar detaljhandeln eftersom många brott aldrig polisanmäls.
För att få en bättre bild av verkligheten gör de sedan 2018 en trygghetsbarometer.
I 2022 års barometer frågade de drygt 2 200 butiker inom detaljhandeln, varav 109 apotek, om de blivit utsatta för stöld, ringa stöld, hot och våld i samband med stöld, inbrott, bedrägeriförsök eller hotfullt beteende från besökare.
49 procent av apoteken svarade ja på frågan om de blivit utsatta för minst en av brottstyperna de senaste månaderna.
Några siffror för hur det ser ut för apotekens utsatthet 2023 finns inte eftersom inga apotek deltog i trygghetsbarometern det året, vilket Svensk Farmaci tidigare har berättat om.
När Svensk Handel nu presenterar siffrorna för första kvartalet 2024 är apoteken med igen, vilket Nina Jelver, säkerhetschef för Svensk Handel, bekräftar för Svensk Farmaci.
— Anledningen till varför de valt att vara med igen kan bero på många orsaker, det kan helt enkelt handla om att de apotek som slumpats fram haft tid och möjlighet att delta denna gång, säger Nina Jelver till Svensk Farmaci.
Trygghetsbarometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval bland Svensk Handels medlemsföretag. Den genomfördes i början av april 2024 och besvarades av 729 olika företag. De svarande i undersökningen speglar i stort fördelningen av samtliga butiker inom detaljhandeln men Stockholms län är något underrepresenterat medan apotekshandeln är något överrepresenterad.
Enkäten visar att handelns brottsutsatthet fortsätter att öka kraftigt. Över hälften av butikerna utsattes under föregående kvartal för någon form av brott, och noteringen är en av Trygghetsbarometerns högsta någonsin.
Säkerhetsindex, alltså andelen som utsatts för något av de ovan nämnda brotten, blev under det första kvartalet 2024 52 procent, vilken är en ökning jämfört med föregående kvartal, då siffran var 45 procent.
Det är också en ökning sedan 2022 då apoteken senast deltog då 43 procent av de tillfrågade svarade att de utsatts för minst ett av brotten under de senaste månaderna.
— Det är nattsvarta siffror som vi nu presenterar. Vi befinner oss nu i en situation där brott har blivit vardagsmat för handlare och deras anställda, och väldigt lite talar för att situationen kommer att bli bättre på kort sikt, säger Nina Jelver i ett pressmeddelande.
Det brott som flest utsätts för mest frekvent är stölder. Under det första kvartalet uppgav 45 procent att de någon gång under den senaste veckan utsatts för stöld, eller ringa stöld. Det är en kraftig ökning jämfört med föregående kvartal.
En viss uppgång i anmälningsbenägenheten noteras i detta kvartals Trygghetsbarometer. Drygt var tredje uppgav att de anmält de stölder som butiken drabbats av.
Nina Jelver anser att det fortfarande är en alarmerande låg siffra.
— Det är positivt att fler nu gör en polisanmälan, men siffran är fortsatt på tok för låg. Att var femte handlare avstår från att göra en anmälan på grund av att det sällan leder någonvart borde mana till eftertanke för polisen. Vi fortsätter uppmana våra medlemmar att anmäla alla brott. Det är så som vi mest effektivt påtalar allvaret för politiker och Polismyndigheten, säger Nina Jelver.
Läs mer >> Vartannat apotek återkommande utsatt för brott 2022
Apoteken lämnar säkerhetsindex som visat på hög brottsutsatthet