Socialstyrelsen: Här förskrivs det mest Ozempic – Skåne och Gävleborg i topp
Det finns stora skillnader i förskrivningar av Ozempic mellan olika regioner, där Region Skåne och Gävleborg står för flest. Dessutom görs var sjätte uttag av personer som inte har en diabetesdiagnos, visar kartläggning av Socialstyrelsen.
Trots att Läkemedelsverket tidigare vädjat till läkare att bara skriva ut läkemedlet Ozempic till diabetiker, görs var sjätte uttag av personer som inte har en diabetesdiagnos. Det visar en kartläggning av läkemedel som används för behandling av både diabetes och övervikt som gjorts av Socialstyrelsen.
Kartläggningen visar också att uttagen ökar bland dem som inte har diabetes. I kartläggningen har Socialstyrelsen tittat på läkemedel som innehåller semaglutid, där Ozempic ingår.
Majoriteten av de läkemedel som hämtades ut var subventionerade och förskrivna av vårdgivare i regional regi, men kartläggningen visar också att fler väljer att betala för medicinen själv. Under perioden januari till februari i år utgjorde uthämtning utan subvention närmare 12 procent av totalt antal uthämtade definierade dygnsdoser.
Det finns stora skillnader i förskrivningar mellan olika regioner där Region Skåne och Gävleborg står för flest. Där skriver kliniker ut läkemedel med semaglutid i högre grad än vad som hämtas ut av patienter.
Det betyder att patienter får de förskrivna i Skåne och Gävleborg, men hämtar ut läkemedlet i sin hemregion. Drygt 60 procent av uthämtade recept utan subvention förskrevs av vårdgivare i Skåne.
Hos var sjätte patient som hämtat ut läkemedel med semaglutid under perioden januari till februari i år kunde Socialstyrelsen inte hitta vare sig en typ 2-diabetesdiagnos eller obesitasdiagnos.
Ta del av hela Socialstyrelsen kartläggning här.
Läs mer >> Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic
Läs mer >> “Läkare, skriv inte ut diabetesläkemedel för viktnedgång”
Läs mer >> Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024
Läs mer >> EMA varnar sedan falska Ozempicpennor hittats
Läs mer >> Så fungerar diabetesmedlet semaglutid som viktminskare