Nu är det enklare att söka efter restanmälda läkemedel
Från Excelfil till nytt webbgränssnitt. Nu kan användarna få överblick över samtliga restsituationer och avgränsa en sökning till en enskild läkemedelsprodukt eller förpackningsstorlek.
Läkemedelsverkets årssammanställning för 2023 visar att 3 260 förpackningar restanmälts, vilket kan jämföras med 1615 år 2022. En ökning med över 100 procent under 2023.
Läkemedelsverket spår att trenden håller i sig under 2024.
Nu har myndigheten gjort det enklare att söka information om alla läkemedelsförpackningar som har restanmälts. Via söktjänsten på Läkemedelsverkets webbplats kan du söka efter kommande, pågående och avslutade anmälda restsituationer och använda sökfilter för att hitta det du letar efter.
I söktjänsten kan läkare enkelt kontrollera om ett läkemedel är restanmält innan det skrivs ut och som patient kan man själv ta reda på om ett förskrivet läkemedel är restanmält. Som patient kan du även se om ditt förskrivna läkemedel ingår i apotekens utbytessystem.
— Det nya är att informationen publiceras i ett användbart och tillgängligt webbgränssnitt med bättre möjlighet till sökningar och filtreringar. Det gör att användarna dels kan få en bra överblick över samtliga restsituationer, dels kan avgränsa en sökning till en enskild läkemedelsprodukt eller förpackningsstorlek, säger Pia Carlstedt, tillförordnad chef på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Tidigare publicerades information i en Excelfil men även som öppna data i ett maskinläsbart format (xml).
Nyanmälningar och eventuella uppdateringar eller avslutade restsituationer publiceras vanligen dagen efter att de inkommit till Läkemedelsverket.
Läs mer>> Antalet restanmälda läkemedel fördubblades under 2023
Läs mer>> Klart med böter för företag som inte informerar om läkemedelsbrist
Läs mer>> Många länder har avgifter – men svårt att veta hur stor nytta de gör