TLV: 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek
För att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser bör 300 apotek utses till beredskapsapotek, föreslår TLV.
- Vi har förhoppning om att apoteksbranschen ställer sig bakom förslagen, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV.
Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har i uppdrag att utreda ett nytt system med beredskapsapotek för att säkra tillgången på läkemedel och sjukvårdsutrustning.
Regeringen har föreslagit att läkemedel ska lagerhållas på en nivå som motsvarar sex månaders normalomsättning och att Apoteket AB ska driva 600–700 beredskapsapotek. Förslaget möttes av kritik från bland annat Sveriges Farmaceuter vilket Svensk Farmaci tidigare har rapporterat om.
Förbundet anser att antalet bör begränsas till max 300 av dagens öppenvårdsapotek.
Senast 31 december 2023 skulle myndigheterna slutredovisa uppdraget till socialdepartementet. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) föreslår att en aktörsgemensam samverkan för apoteksmarknaden utvecklas vidare och att cirka 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek för att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser.
— Det vi nu föreslår är åtgärder för att relativt snabbt öka den grundläggande beredskapen. Vi har förhoppning om att apoteksbranschen ställer sig bakom förslagen och vill bidra i beredskapsarbetet, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.
TLV ser behov av att omgående starta uppbyggnaden av beredskapen för apoteksmarknaden och föreslår ett system för ökad beredskap på apoteksmarknaden i tre delar; stärka grundberedskapen genom att involvera alla apotek i beredskapsarbetet, säkerställa tillgång till apoteksservice i brist på resurser samt ge staten möjlighet att besluta om apotekens öppethållande i extraordinära situationer.
TLV ställer sig bakom Läkemedelsverkets förslag att Läkemedelsverket får i uppdrag att utveckla den aktörsgemensamma samverkan för apoteksmarknaden.
Apoteket AB föreslås få ett tydligt fokus på beredskap i sin verksamhet för att bidra till att stärka den grundläggande beredskapen inför samhällsstörningar av olika slag. TLV föreslår att inriktningen formaliseras i ägaranvisningen och att staten följer upp arbetet.
Ingen särskild ersättning föreslås utgå.
TLV bedömer att det behövs cirka 300 strategiskt lokaliserade beredskapsapotek som är förberedda för situationer då tillgången till läkemedel eller personal är knappa och behöver prioriteras.
Fördelningen har skett genom att först placera ett beredskapsapotek i varje län, och sedan beräkna behovet av resterande apotek beroende på befolkningsstorlek i varje län.
Beredskapsapotek ska ha i uppdrag att planera för att upprätthålla verksamhet i fredstida kriser, vid höjd beredskap och ytterst krig.
Ersättning ska utgå till beredskapsapoteken för åtgärder som ökar robustheten.
TLV föreslår att beredskapsapoteken utses genom upphandling.
— Det finns fördelar och nackdelar med alla modeller. För oss har det varit viktigt att apoteken ska vara väl spridda över landet, att allmänheten ska ha apoteksservice inom rimligt avstånd och att vi ska kunna få systemet på plats så snart som möjligt. Vår utredning har visat att fördelarna med upphandling överväger, vilket gör att det är värt att gå vidare för att ta fram ett upphandlingsunderlag utifrån de krav som vi ser är aktuella på kort sikt, säger Gunilla Rönnholm i pressmeddelandet.
I rapporten föreslår TLV att myndigheten får i uppdrag att förbereda en upphandling av beredskapsapotek. Uppdraget föreslås ske i samverkan med bland annat Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten, länsstyrelserna och apoteksbranschen.
TLV föreslår också att staten ges möjlighet att styra apotekens bestämmelse om öppethållande om det krävs för att säkerställa allmänhetens eller hälso- och sjukvårdens tillgång till läkemedel.
Möjligheten ska användas i extremt svåra situationer och i dialog med aktören. Det kan bli möjligt genom en ändring i lagen om handel med läkemedel. Ersättning kan utgå för det.
— Förslagen innebär sammantaget att vi använder hela den kapacitet som finns på apoteksmarknaden. Det skapar förutsättningar för en mer robust beredskap i hela landet, säger Gunilla Rönnholm.
Utredningen av beredskapsapotek
- TLV, Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har i uppdrag att analysera och lämna förslag om utformningen av ett system med beredskapsapotek. Syftet är att tillgodose allmänhetens behov av läkemedel även under en fredstida krissituation, höjd beredskap och ytterst krig.
- Uppdraget omfattar inte apotek som har maskinell dosverksamhet som huvudsaklig verksamhet. Det omfattar inte heller frågor om läkemedelsförsörjningen till apotek.
- Myndigheterna ska bland annat utgå från de förslag och analyser som redovisas i utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09). Delredovisning av uppdraget gjordes av TLV, Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten i mars 2023.
Läs mer>> Förbundet ser risker med beredskapsapotek
“Ni behövs oavsett om det är pandemi eller världen står i brand”