Internationell träff i Stockholm för att forma gemensam framtid
I 40 år har representanter från apoteksföreningarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland träffats regelbundet. I år var träffen i Stockholm.
- Det känns värdefullt att lära av varandra, säger Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening.
Sedan tidigt 1980-tal träffas de som arbetar med professionsfrågor på apoteksföreningarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Före omregleringen var det Apoteket AB som representerade Sverige men numer är det Sveriges Apoteksförening som deltar. Träffarna sker årligen och under torsdagen och fredagen var det Sveriges Apoteksförening och Stockholm som stod som värdar.
Under träffarna utbyter de erfarenheter om utvecklingen av apoteksfarmacin i de olika länderna, till exempel om farmaceutiska tjänster, vaccination, extra-expedition med mera men man diskuterar också de ekonomiska villkoren för apoteken, bristen på farmaceuter och vilka regeländringar som är på gång i de olika länderna.
— Jag skulle gissa att vi började att träffas för att hälso- och sjukvårdssystemen var så lika i våra länder i de skandinaviska länderna, samtidigt märkte vi skillnader. Vi lär av varandra och lär oss hur vi kan ändra våra system så de mer liknar varandra och ta efter det som är bättre i andra länder, säger Charlotte Verner Rossing, Pharmakon Danmark.
I går besökte sällskapet Apoteket och deras IT-labb för att i detalj se hur recept expedieras här i Sverige, och i dag samlades de på Apoteksföreningens lokaler i Stockholm där de bland annat presenterade vilka frågor som är heta i deras respektive länder och tog lärdom av varandra.
Många av frågorna de diskuterade handlade om vilka tjänster som farmaceuter får göra i respektive land och hur statusen är när det gäller att utveckla nya tjänster.
— Exempelvis har Tore berättat om hur vaccinationerna utförda av farmaceuter på apoteket har fungerat i Norge, och hur det har mottagits. De ger oss oss inspiration att lobba för att farmaceuter ska få vaccinera även i Finland. Det är väldigt användbart att höra honom berätta om deras erfarenheter, säger Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto.
— Jag tror vi har liknande mål och Norge har varit exempelvis varit framgångsrika vad gäller vaccinationerna. Så vi kan jämföra och lära av varandra , säger Hilde Ariansen, Apotekforeningen.
— När vi träffas tillsammans har vi olika frågor med oss hemifrån men vad som är viktigt i Norge kommer även att bli viktigt i Danmark, det är bara en tidsfråga. Skillnaderna är kanske strukturellt ganska stora men när vi pratar om hur farmaceuterna arbetar ute på apoteken är skillnaderna oftast inte så stora, säger Charlotte Verner Rossing.
De är alla överens om att viktigast med att ha samarbetet och mötas regelbundet är att få lära av varandra.
— Att få träffas och diskutera och få en bra överblick om vad som händer i de andra länderna är väldigt värdefullt. Jag kan prata med kollegor i Finland, Sverige eller Danmark om frågor som kommer upp i Norge. Vi kan följa upp vad som händer i de nordiska länderna på ett väldigt bra sätt, säger Janne Smedberg, Apotekforeningen.
— Det känns bra och värdefullt att kunna diskutera exempelvis farmaceutsortiment som redan är implementerat i Norge, eller genordination ”re-förskrivning” som har införts i Danmark, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening och fortsätter.
— Vi kan diskutera hur de arbetade med frågan, vilka argument använde ni er av för att vända på skutan och få detta infört i era respektive länder. Sådant är väldigt bra att veta och då lär vi av varandra.
Deltagarna på apoteksföreningarnas möte i Stockholm
Hanne Andresen, Apotekforeningen
Janne Smedberg, Apotekforeningen
Tore Reinholdt, Apotekforeningen
Hilde Ariansen, Apotekforeningen
Charlotte Verner Rossing, Pharmakon Danmark
Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto
Kirsi Pietilä, Suomen Apteekkariliitto
Sonja Kallio, Suomen Apteekkariliitto
Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening
Helle Jacobsgaard, Danmarks Apotekerforening, deltog via Teams