“Apoteken uppfyller inte åtagandet som god arbetsgivare”
Apoteksföretagen bör använda den höjda handelsmarginalen till att förbättra arbetssituationen och arbetsmiljön för farmaceuterna ute på apoteken, anser Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej.
Som Svensk Farmaci tidigare har berättat visade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) rapport “2023 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling” att många apotek kan tvingas att lägga ned om inte handelsmarginalen höjs omgående.
För att rädda Sveriges apotek och motverka nedläggningar föreslår TLV att apotekens intäkter sammantaget höjs med cirka 658 miljoner kronor per år i form av höjd handelsmarginal.
Föreskriftsändringarna föreslås träda i kraft den 1 februari 2024 och tillämpas på priser från och med den 1 mars 2024.
TLV har skickat ut förslaget på remiss och sista dagen för att lämna synpunkter på förslagen är i dag den 22 november 2023.
En av dem som har svarat är Läkemedelshandlarna som företräder de läkemedelsföretag som parallellimporterar läkemedel till Sverige.
De välkomnar översynen av apotekens handelsmarginal, tillstyrker höjningen men avstyrker den del som handlar om att parallellimporterade läkemedel kommer få längre handläggning när de ansöker om pris.
Läkemedelshandlarnas vd Andreas Rosenlund skriver i remissvaret att enligt förslaget kommer parallellhandel påverkas negativt under en övergångsperiod i samband med införandet av den nya apoteksmarginalen.
Under andra halvan av januari och hela februari 2024 kommer det ta längre tid än vanligt att ansöka om pris hos TLV på grund av, “som vi förstår det, bristfälliga rutiner och risk för ökad manuell registervård”.
“Läkemedelshandlarna kan konstatera att parallellimporten på patenterade läkemedel är det enda segment som drabbas på detta sätt. Vi ser det som oacceptabelt”, skriver Andreas Rosenlund.
Läkemedelshandlarna anser att alla läkemedel som importeras till Sverige, oavsett om det är direktimport eller parallellimport, ska påverkas på samma sätt.
“Det blir inte ett konkurrensneutralt förfarande när en svensk myndighet agerar på detta sätt”, skriver Andreas Rosenlund och slår fast att Läkemedelshandlarna avstyrker remissen i denna del.
Sveriges Farmaceuter har också svarat på remissen. Även de ställer sig bakom förslaget om en höjd handelsmarginal men anser att med en höjd handelsmarginal så följer även att TLV bör följa upp att de medel som staten nu skjuter till verkligen används till det som de är avsedda att användas till.
När omregleringen av apoteksmarknaden gjordes stod det i propositionen att handelsmarginalen ska utformas för att bidra till att nå målen för apoteksmarknaden som är att ge konsumenterna ökad tillgänglighet till läkemedel, bättre service och ett bättre tjänsteutbud samt att eftersträva låga läkemedelskostnader till nytta för konsumenter och det offentliga.
Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej skriver i remisssvaret att i propositionen anges även att apoteken ska vara tillräckligt lönsamma för att vara goda arbetsgivare med utvecklingspotential.
“Sveriges Farmaceuter anser inte att apoteksföretagen i dag uppfyller åtagandet att vara en god arbetsgivare och för att bland annat kunna attrahera farmaceuter till apoteken i framtiden bör apoteksföretagen nu i första hand använda det tillskott som den höjda handelsmarginalen innebär till att förbättra arbetssituationen och arbetsmiljön för farmaceuterna ute på apoteken”, skriver Agnieszka Madej och fortsätter.
“Farmaceuterna måste få en bättre möjlighet att fokusera på att uppfylla apotekens grunduppdrag än i dag. I öppenvårdsapotekens grunduppdrag ingår att verka för en god och säker läkemedelsanvändning genom att ge sakkunnig och individuellt anpassad information och rådgivning. Detta bör vara farmaceuternas huvudfokus på apoteken och på det sättet öka patientsäkerheten och folkhälsan i samhället”.
Sveriges Farmaceuter anser därför att TLV framöver, i enlighet med propositionen, bör börja väga in huruvida apoteksföretagen är en god arbetsgivare när handelsmarginalen eventuellt justeras i framtiden.
TLV bör även börja väga in om apoteken har skapat ett bättre tjänsteutbud.
“Det är vår uppfattning att apoteken i dag inte i någon större utsträckning skapar bättre tjänsteutbud inom apotekens huvuduppdrag”, skriver Agnieszka Madej .
Hon påpekar till sist i remissen att TLV nu även noggrannare måste följa upp “hur apoteksföretagen använder det tillskott som den höjda handelsmarginalen innebär så att tillskottet verkligen går till det som handelsmarginalen är ämnad för”.
Läs mer >>
24 apotek har lagts ned i år och fler riskerar att få stänga