Apoteken lämnar säkerhetsindex som visat på hög brottsutsatthet
Nästan hälften av apoteken utsattes återkommande för brott förra året, visade Svensk Handels trygghetsbarometer. I år deltar inget apotek.
Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel finns ett stort mörkertal i den officiella statistiken över brott som drabbar detaljhandeln. För att få en bättre bild av verkligheten gör de sedan 2018 en trygghetsbarometer.
I 2022 års barometer frågade de drygt 2 200 butiker inom detaljhandeln, varav 109 apotek, om de blivit utsatta för stöld, ringa stöld, hot och våld i samband med stöld, inbrott, bedrägeriförsök eller hotfullt beteende från besökare.
Värst utsatt var livsmedel-, elektronik-, sport- och fritidshandlare. På femte plats hamnade apotek. 49 procent av apoteken svarade ja på frågan om de blivit utsatta för minst en av brottstyperna de senaste månaderna.
Flest apotek hade blivit utsatta för stöld/ringa stöld, tidigare kallat snatteri (35 procent).
Nästflest hade blivit utsatta för hotfullt beteende från besökare (23 procent) vilket gjorde att de hamnade på tredje plats i den kategorin.
Mellan den 23-29 oktober pågår Svensk Handels kampanj Säkerhetsveckan, en vecka då organisationen uppmanar handelns företag att anmäla alla brott för att statistiken ska återspegla den verklighet många handlare lever i.
Men hur det ser ut för apotekens utsatthet finns inga siffror på för 2023. I år deltar inga apotek i trygghetsbarometern.
— Vi har dessvärre inte haft några apotekskedjor som velat delta under 2023 så jag kan tyvärr inte uppdatera siffrorna för dig. Tror dessvärre att läget är detsamma dock, säger Nina Jelver, säkerhetschef för Svensk Handel.
Förstår jag det rätt så var 109 apotek med i Trygghetsbarometern 2022, men 2023 vill inget vara med?
— Ja, då har du förstått det hela rätt, vi har inte fått med någon apotekskedja för 2023 än, vilket såklart är olyckligt, säger Nina Jelver och fortsätter.
— Vad det beror på vågar jag inte spekulera i men jag utgår ifrån att deras utsatthet för brott ligger på samma nivå som övriga inom handeln. Och jag misstänker att mörkertalet gällande antalet polisanmälningar är fortsatt stort. När det gäller Säkerhetsveckan vänder vi oss till hela handeln inklusive apoteken.
Per Bergman, HR-chef på Apotek Hjärtat, svarar:
— Trygghetsfrågorna är oerhört viktiga för oss och vi arbetar löpande med det, både genom förebyggande säkerhetsarbete och med utbildning för våra ledare och medarbetare och aktiviteter för teamen på våra apotek, säger Per Bergman och fortsätter.
— Vi samverkar också inom Apoteksföreningen för att vidareutveckla hur tryggheten kan stärkas ännu mer på alla apotek, till exempel genom vårt branschgemensamma initiativ mot diskriminering, hat och hot i apoteksbranschen. Att vi valde att inte vara med trygghetsbarometern i år beror på att vi valde att fokusera på andra insatser.
Apoteket AB tog beslutet att inte delta i vare sig trygghetsbarometern eller Säkerhetsveckan i år på grund av för hård arbetsbelastning.
— Vi känner väl till Säkerhetsveckan som normalt genomförs vecka 17 varje år. Apoteket Säkerhet var dock vid tidpunkten hårt belastad med andra arbetsuppgifter och apoteken arbetade med kontinuitetsplanering. Det var helt enkelt inte lämpligt att lägga på apoteken eller säkerhetsenheten ytterligare arbetsuppgifter vid tidpunkten, säger Fredrik Mielke på Apotekets säkerhetsenhet.
— Apoteket Säkerhet har haft kontakt med Jonny Forsberg på Svensk Handels Säkerhetscenter som därmed redan tidigare fått information om anledningen till att vi inte deltog aktivt i år, fortsätter han.
Kronans Apotek, där även Apoteksgruppen numera ingår, har valt att avstå av en annan orsak.
— Vi har fått frågan till oss på huvudkontoret och valt att inte delta då vi inte vill diskutera den frågan i media, säger Lisa Regnér, pr and communication specialist på Kronans Apotek.
Svensk Farmaci har även frågat Doz Apotek varför de beslutat att inte delta i trygghetsbarometern i år, men de har valt att inte kommentera.
Läs mer>>