Prostatacancer är med omkring 10 000 nya fall per år den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland män.
Tand och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, har beslutat att ett nytt läkemedel för behandling av avancerad hormonkänslig prostatacancer, Orgovyx, ska inkluderas i högkostnadsskyddet för behandling av vuxna med hormonkänslig avancerad prostatacancer.
De som kan behandlas med Orgovyx är patienter med avancerad prostatacancer som behöver hormonell behandling med så kallad androgen deprivationsterapi (ADT). ADT kan ges antingen genom läkemedel som blockerar effekten av androgen eller genom kemisk/kirurgisk kastration.
Orgovyx ges som en tablett och innehåller den aktiva substansen relugolix som är en typ av kastrationsbehandling.
TLV bedömer svårighetsgraden för avancerad hormonkänslig prostatacancer som hög. En majoritet av de patienter som är aktuella för behandling med Orgovyx uppvisar initialt inga metastaser, men en andel riskerar på sikt att utveckla metastaserad sjukdom som är ett allvarligt tillstånd med kraftigt förkortad livslängd och försämrad livskvalitet.
TLV:s hälsoekonomiska analys visar att kostnaden för användning av Orgovyx inte överstiger den kostnad som TLV bedömer som rimlig för att behandla tillstånd med hög svårighetsgrad.
“Mot denna bakgrund beslutar TLV att Orgovyx ska ingå i högkostnadsskyddet för behandling av vuxna med hormonkänslig avancerad prostatacancer”, skriver myndigheten i sitt beslut.
Tillverkaren Accord Healthcare (Accord) är nöjda med TLV:s beslut.
— På Accord strävar vi för att ta fram nya behandlingsmöjligheter som möter patienternas och sjukvårdens behov. Orgovyx är ett gott exempel som gynnar båda parter, med minskade injektionsrelaterade biverkningar, frigörande av resurser inom vården, samt att patienter och läkare får fler alternativa behandlingssätt att välja bland, säger Jan Stenfors, medicinsk och vetenskaplig rådgivare för Norden och Baltikum i ett pressmeddelande.
Orgovyx är en gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)-antagonist. Genom att binda till och blockera GnRH-receptorn minskar GnRH-antagonister snabbt produktionen av testikeltestosteron.
Att stoppa frisättningen av testosteron från testiklarna vid prostatacancer kallas för medicinsk kastration, och är en grundbult i den medicinska behandlingen av prostatacancer.
Medicinsk kastrationsbehandling har tidigare endast funnits tillgänglig som depotinjektion eller depotimplantat vilket kan ge patienterna injektionsrelaterade biverkningar och binder upp tid för sjukvården.
— Det är glädjande att kunna erbjuda våra patienter med avancerad prostatacancer en kastrationsbehandling i tablettform med en mycket snabbt isättande effekt, säger Anders Bjartell, professor och överläkare inom urologi vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö i ett pressmeddelande.