TLV: Medicin mot sällsynta sjukdomar ska få kosta mer
Läkemedel till patienternas med sällsynta hälsotillstånd måste få kosta mer, medan priserna bör sänkas för medicin som många har behov av. Det skriver TLV i en ny rapport till regeringen.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, lämnar idag en rapport till regeringen om hur patienternas tillgång till läkemedel vid sällsynta hälsotillstånd kan stärkas.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Agneta Karlsson generaldirektör på TLV tillsammans med kollegor att det funnits en bred uppslutning kring i värdebaserad prissättning, som TLV tillämpat i 20 år, där man inte tar hänsyn till vad det kostar att ta fram ett läkemedel utan det är värdet för patienten och samhället som är avgörande.
Undantaget är läkemedel mot sällsynta sjukdomar där branschen menar att ett värdebaserat pris blir för lågt för att ge lönsamhet när stora utvecklingskostnader ska slås ut på ett litet antal patienter.
TLV föreslår att i fortsättningen ska man acceptera ännu högre priser vid hälsotillstånd som drabbar mycket få patienter, men som är mycket svåra.
I gengäld bör läkemedelsföretagens pris kunna sättas lägre för mediciner där antalet patienter är stort.
— Ett skäl till att vi vill ta mer hänsyn till volym i våra beslut är att företagens kostnad för forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel är relativt fast och oberoende av hur stor patientgrupp läkemedlet är avsett för. Då är det rimligt att betala mer för läkemedel för mycket sällsynta hälsotillstånd med hög svårighetsgrad. Men det innebär också att vi bör betala mindre för läkemedel som har stor försäljningsvolym, säger Agneta Karlsson, i ett pressmeddelande.
TLV anser också att det behövs en övergripande översyn av systemet för pris och subvention av läkemedel.
“I regeringens huvudmannaskapsutredning om hälso- och sjukvården nämns inte läkemedel trots att kostnaderna handlar om nästan 50 miljarder kronor bara i år. Det är dags att göra större förändringar även på läkemedelsområdet”, skriver de i debattartikeln.