Fem apotek återvinner plast från inhalatorer för en bättre miljö
Pilotprojektet genomförs vid fem apotek i Stockholmsregionen tillsammans med bland andra Astra Zeneca och Tamro.
- Jag hoppas att det här initiativet gör att vi vågar testa nytt för återvinning av fler förpackningar, säger apotekschef Abdu Adam.
När en inhalator är färdiganvänd ska den lämnas in till ett apotek eftersom den oftast innehåller läkemedelsrester som behöver tas omhand på ett säkert sätt. Från apoteket skickas den vidare till förbränning tillsammans med övrigt läkemedelsavfall.
Men enligt en undersökning beställd av Apoteket och genomförd i Kantar Medias Sifopanel i augusti 2023 slänger en fjärdedel av svenskarna sin inhalator i hushållssoporna när den tagit slut, närmare hälften lämnar in den till sitt apotek.
Nu initierar Apoteket ett samarbete för att samla in och återvinna dem. Pilotprojektet genomförs vid fem apotek i Stockholmsregionen tillsammans med läkemedelsbolaget Astra Zeneca, läkemedelsdistributören Tamro och återvinningsbolaget Remondis.
— Varför ska vi bränna upp plast av bra kvalitet, i stället för att försöka återvinna den och ge den nytt liv? Vi bestämde oss för att försöka hitta en lösning och jag är stolt över att vi nu kommit fram till skarpt test. Ambitionen är att skala upp återvinningen med förhoppning att fler produkter och aktörer vill följa, säger Therese Hansen, hållbarhetsutvecklare på Apoteket i ett pressmeddelande.
Målet är att skala upp insamlingen till apotek över hela landet, och med fler produkter, men när liknande försök har genomförts i andra länder har projekten på grund av höga hanteringskostnader inte skalats upp.
— Vi tror det är möjligt att lyckas med detta tack vare vårt väl fungerande system för insamling av läkemedelsavfall. Logistiken finns redan på plats genom vårt samarbete med läkemedelsdistributören Tamro, som redan idag sköter insamlingen från våra apotek. I nästa steg har vi sedan Remondis som ansvarar för materialåtervinningen. Dessutom är våra kunder vana vid att allt läkemedelsavfall ska lämnas in på apotek. Vi ser helt enkelt till att hylsorna åker till återvinning i stället för till förbränning, säger Therese Hansen.
Ett av de apotek där projektet prövas är Apoteket Fruängstorget i Stockholm, där Abdu Adam är apotekschef.
Han ser positivt på att samarbetet kring återvinningen.
— Jag tycker att det är ett mycket bra test vi nu gör. Tidigare har locken bara gått till förbränning vilket varit slöseri när plasten går att återvinna, säger Abdu Adam till Svensk Farmaci
Vad innebär återvinningen för er rent praktiskt? Hur samlar ni in dem, och hur skickar ni dem vidare?
— När kunden kommer in till oss med sina överblivna läkemedel kollar vi om det finns inhalatorer med, om det är så tar vi av locken och lägger dem i en särskild låda. När vi samlat ihop en låda försluts den och märks upp så att vi kan se hur mycket som samlas in. Sedan transporteras hylsorna till en återvinningsanläggning där de tvättas och blir till nytt plastmaterial, säger Abdu Adam.
Blir det mer jobb?
— Lite extrajobb blir det, men ett moment till är det värt om vi kan öka återvinningen.
Samarbetet kring återvinningen inleddes den 1 september men när det här skrivs har Apoteket Fruängstorget inte fått in några inhalatorer för återvinning. Abdu Adam och hans kollegor informerar kunderna när de hämtar ut sin inhalator och alla har varit positiva till att locken nu kan återvinnas.
Abdu Adam tror att projektet kan leda till att fler lämnar in sina inhalatorer på apotek.
— Ja, det tror jag, bara vi förmedlar det tydligt vid receptuttaget och det gör vi. Vem skulle inte vilja hjälpa till att återvinna plast?
Finns det andra liknande förpackningar som du tycker att ni också skulle kunna samla in och skicka till återvinning?
— Det finns säkert andra och jag hoppas att det här initiativet gör att vi vågar testa nytt för återvinning av fler förpackningar.
Fem pilotapotek med start i september 2023
• Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge i Hanninge
• Apoteket S:ta Ragnhild, Södertälje
• Apoteket Nova, Huddinge
• Apoteket Linnéan, Skogås i Huddinge
• Apoteket Fruängstorget, Hägersten i Stockholm