Betaversion av nya Läkemedelsboken presenteras
Det har gått fem år sedan Läkemedelsboken uppdaterades senast. På onsdagen presenterar Läkemedelsverket en betaversion av den nya boken.
I dag, onsdag, håller Läkemedelsverket en workshop under e-hälsokonferensen Vitalis på Svenska Mässan i Göteborg för att presentera en uppdaterad version av den webbaserade Läkemedelsboken. Boken, som är ett viktigt kunskapsstöd för hälso- och sjukvården, innehåller information om läkemedelsbehandling av de vanligaste sjukdomarna ur en svensk kontext
— Workshopdeltagarna kommer att få gå in själva och prova sig fram, testa sökfunktioner och titta på innehållet, säger Miriam Entesarian Matsson som tillsammans med Sofie Schwan projektleder arbetet med Läkemedelsboken.
Du behöver dock inte delta fysiskt vid workshopen för att kunna besöka betaversionen. Den är tillfälligt öppen för alla att gå in på under två dagar, den 24-25 maj. På webbplatsen finns också möjlighet för besökare kan lämna synpunkter.
— Vi har fått återkoppling från diverse referensgrupper tidigare. Nu vill vi ha det från slutanvändare som sitter ute i vården och arbetar med detta. Återkopplingen kommer att styra hur mycket vi har kvar att göra, säger Jerry Hedlund som är ansvarig för den tekniska implementationen av nya Läkemedelsboken.
Visningen av betaversionen är dock bara en förtitt, betonar säger Sofie Schwan.
— Planen är att betaversionen ska öppnas på lite längre sikt från mitten på juni. Då ska vi göra någon form av användarundersökning. Sedan arbetar vi vidare med betaversionen under hösten, säger hon.
Lanseringen av den slutgiltiga webbplatsen sker först i höst, men datumet är inte spikat ännu.
— Då kommer vi att döpa om betaversionen till lakemedelsboken.se och den gamla Läkemedelsboken får en ny webbadress, förklarar Jerry Hedlund.
Vad är den stora skillnaden mellan den gamla och den nya betaversionen av Läkemedelsboken?
— Den gamla versionen har mer känslan av en e-bok än vad vi idag ser som en webbplats. Nu finns andra krav på tillgänglighet. Vi behöver strukturera informationen på ett annat sätt, säger Sofie Schwan.
Läkemedelsverket anlitar ungefär 300 läkemedelsexperter för att granska och uppdatera innehållet i Läkemedelsbokens totalt 100 kapitel.
— Vi är färdiga med 10 kapitel nu, men kommer att fylla på med fler allt eftersom under hösten, säger Miriam Entesarian Matsson.
Läkemedelsverkets regeringsuppdrag att återuppta arbetet med Läkemedelsboken, som kom ifjol, ska slutredovisas i mars 2024, men innehållet kommer att fortsätta uppdateras även efter det.
— Det ingår också i uppdraget att uppdatera den med lämplig frekvens framöver, säger Miriam Entesarian Matsson.
Om Läkemedelsboken
Läkemedelsboken gavs ut i bokform mellan 1977-2014. Boken finns sedan 2014 endast på webben, men har inte uppdaterats sedan 2018. Läkemedelsverket fick i februari 2022 i uppdrag av regeringen att uppdatera, förvalta och tillgängliggöra Läkemedelsboken.
Läs mer >>