Klart med ökat nordiskt samarbete kring läkemedel
Läkemedelskostnaderna ökar för regionerna. Nordiskt läkemedelsforums nya strategi ska leda till bättre samarbete mellan nordiska kollegor kring bedömning, prissättning och upphandling av läkemedel.
Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge samarbetar sedan 2015 i Nordiskt läkemedelsforum (NLF). Det startades på initiativ av den danska hälso- och sjukvårdens gemensamma inköpsorganisation Amgros för att utveckla erfarenhetsutbytet mellan de nordiska länderna kring förhandling och upphandling av bland annat läkemedel.
På så sätt kan de nordiska länderna bli en mer attraktiv marknad för läkemedelsbolagen genom att de samarbetar kring inköp, och länderna kan öka sina makt som köpare och därmed pressa priserna.
Samverkan har utvecklats över åren och informations- och erfarenhetsutbyte fortsätter att vara en viktig del av samarbetet. För Sveriges räkning deltar främst representanter från regionernas samverkansmodell för läkemedel.
Alla medverkande länder har nu ställt sig bakom en ny uppdaterad strategi för att utveckla och förbättra samverkan ytterligare. Strategin fokuserar på tre områden:
- Utvecklad samverkan kring förhandling och upphandling
- Försörjningsfrågor och leveranssäkerhet
- Stärkt gemensamt påverkansarbete
För regionernas samverkansmodell betyder det nordiska samarbetet inom NLF bland annat ett förenklat sätt att ha kontakt med nordiska kollegor som ofta arbetar med likartade läkemedelsfrågor samtidigt.
— Vi ser att läkemedelskostnaderna ökar för regionerna, särskilt för nya innovativa behandlingar, och ett nordiskt samarbete är värdefullt då vi försöker hitta gemensamma lösningar och dela erfarenheter kring dessa utmaningar, säger Mikael Svensson, förhandlingskoordinator regionernas samverkansmodell för läkemedel till Janusinfo och fortsätter.
— Strategin som nu tagits fram kommer kunna förbättra våra förutsättningar att samverka och göra att det blir tydligare vad NLF samverkan innebär och vad vi gemensamt prioriterar.