— Apoteken hade väldigt mycket kryddor, som ansågs vara läkemedel på den tiden. Vi har tagit fram julkryddor som saffran, nejlikor och kardemumma. Vi kommer även att prata om juliga saker som senap. Senap användes som plåster och omslag på bröstet för att lindra hosta och lungbesvär, säger Claes Jagensjö, ålderman för apotekarskrået på Skansen som ibland står bakom disken på apoteksmuséet.
Till vardags arbetar han som apotekare med kliniska prövningar inom läkemedelsindustrin.
— Vi kommer bland annat att trilla piller. Före slutet av 1800-talet så fanns det inte läkemedel i tablettform, då trillade apotekaren piller istället, det vill säga gjorde små runda kulor. Pillertrillare är ju ett öknamn på apotekare, säger Claes Jagensjö.
Apoteket har funnits i Skansens stadskvarter sedan 1930-talet, men byggnaden är betydligt äldre än så och har rekonstruerats som ett 1790-tals apotek, med inredning från Drottningholms slottsapotek och Carl Wilhem Scheeles apotek i Köping. Claes Jagensjö och hans apotekskollegor på Skansen är alltid uppklädda i tidstypiska kläder från Skansens klädkammare. Herrarna bär knäbyxa, kråsskjorta, väst, långrock och trekantshatt. Damerna bär både över- och underkjolar, blus, livstycke och schal. Men några apoteksvaror säljer de inte.
— Hos oss kan du se och uppleva hur ett 1790-tals apotek kunde te sig. Men om du vill köpa julsenap så finns det på Skansenbutiken. På apoteket kan du bara dofta på julkryddor. Vi har också olika tinkturer, läkemedelsblandningar, som besökarna kan lukta på, som vi berättar om, säger Claes Jagensjö.
Skansens apoteksmuseum håller öppet drygt 30 dagar per år. Nu närmast under Skansens julmarknad som pågår den 25-27 november, 10-11, 17-18 och 28-29 december.