Våg av apoteksrån i Västmanland
Sex gånger sedan i somras har rånare beväpnade med tillhyggen slagit till mot apotek i Västerås och Surahammar. Ingen person har dock kommit till fysisk skada.
– Antalet apoteksrån i Västmanland sticker ut just nu, säger Johan Thalberg, presstalesperson på polisen i Västmanland.
Vid det senaste, ett rånförsök mot apoteket på Västmanlands länssjukhus i Västerås den 7 oktober, greps en misstänkt man som senare också häktades. Men polisen kan inte säga om rånen hänger ihop.
— Det finns inget som styrker det fullt ut. Sedan finns det vissa saker som liknar varandra, som tillvägagångssätt, snabbt förfarande och att man är maskerad. Signalementet stämmer delvis. Sedan har man i flera av de här fallen använt sig av en yxa för att tilltvinga sig narotikaklassade mediciner, främst Oxycontin, säger Johan Thalberg.
Apoteket i Vallby centrum i Västerås har varit extra utsatt. Det har rånats två gånger. Först den 4 juli, sedan den 13 september. Apotekschef Janet Tulgar var på plats när två maskerade rånare hotade personal med tillhyggen morgonen den 13 september. Hon vill dock inte säga så mycket om rånet.
— Det skapar självklart en otrygghet på arbetsplatsen.
Apoteksrån i Västmanland juli-oktober 2022
4 juli: Rån mot apotek i Vallby centrum i Västerås.
30 augusti: Rån mot apotek i Skultuna utanför Västerås.
13 september: Rån mot apotek i Vallby centrum i Västerås.
22 september: Rån mot apotek i Skultuna utanför Västerås.
23 september: Rån mot apotek i Surahammar.
7 oktober: Rånförsök mot apotek på Västmanlands länssjukhus i Västerås.
Källa: Polisen
Sveriges Apoteksförening samlar in statistik från apotekskedjorna på hur många rån och rånförsök mot apotek som inträffar varje år. Siffran har legat på mellan 15-20 apoteksrån per år de senaste åren. Hittills har 19 apoteksrån och rånförsök rapporterats in under 2022.
— Än så länge så ligger det fortfarande inom det normala intervallet. Men det är klart att det finns en stor risk för att det blir några fler i år, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Svensk apoteksförening.
Vanligtvis handlar det om en apotekskund, känd på grund av missbruksproblem, som blir hotfull och är ute efter receptbelagda, företrädesvis narkotikaklassade läkemedel, berättar han
— Det är inte några förslagna rånare som planerar det här under lång tid.
Att ta hand om personalen när något sådant här händer och att säkerställa deras mående är en viktig arbetsgivarfråga. Det är också bra att se över hur det ser ut med trygghetslarm, väktare och övervakningskameror samt att ge personalen utbildning så att de vet hur de ska agera, menar han.
Sveriges Farmaceuters förbundsordförande Sandra Jonsson besökte Västerås häromveckan och mötte personal på fem apotek från olika kedjor.
— De svarade alla ganska likartat; att de jobbar förebyggande med säkerhetsfrågor och att det är viktigt att personalen inte jobbar ensam, alltid är två på plats samtidigt. Har man blivit utsatt för ett rån så behöver man professionell hjälp att komma vidare. Det är viktigt så att man inte går omkring och är orolig på jobbet, säger hon.
Apoteksrån i hela landet de senaste fem åren
2018: 19 händelser, 2 försök och 17 fullbordade rån.
2019: 16 händelser, 3 försök och 13 fullbordade rån
2020: 15 händelser, 2 försök och 13 fullbordade rån
2021: 15 händelser, 2 försök och 13 fullbordade rån
2022: 19 händelserna hittills. Fördelningen mellan försök och fullbordade rån är fortfarande oklar.
Källa: Sveriges Apoteksförening.