Nya styrelsemedlemmarna hoppas på försoning
Hedrande att bli vald, men nu börjar arbetet med att lösa den låsta situation som varit inom förbundsstyrelsen. Det säger två personer ur den nya styrelsen efter att de valdes in på måndagen.
– Jag tycker att det känns bra att ha blivit vald. Jag har inte varit med i den konflikt som uppstått inom styrelsen tidigare och jag inser att det inte är en enkel situation att lösa, men jag tror att det blir bra med en slags nystart, säger Sofia Kälvemark Sporrong, som valdes till ny vice ordförande.
Hon var valberedningens förslag och är professor i samhällsfarmaci vid Uppsala universitet. Sofia Kälvemark Sporrong har facklig erfarenhet från Juseks sektion för handel- och tjänsteföretag, samt från SACO-klubbens styrelse på Apoteket AB.
– Jag tror att om vi ska få den här styrelsen att fungera, så måste vi prata mer med varandra. Vi måste få en förståelse för våra olika perspektiv och hitta orsaken till den tidigare konflikten, beror den på olika värderingar eller bara missförstånd, säger Sofia Kälvemark Sporrong.
Hon har varit medlem i förbundet sedan februari i år, då hon flyttade tillbaka till Sverige från Danmark. Där var hon verksam vid Köpenhamns universitet. Sofia Kälvemark Sporrong är samhällsvetare men ser inget problem med att hon själv inte är farmaceut.
– Jag har varit aktiv i det som rör farmaceuters roll i samhället och jag har utbildat farmaceuter både i Sverige och under den tid som jag jobbat i Köpenhamn. Samtidigt har jag inte samma kunskap som en farmaceut när det kommer till kemi och farmakologi, men i just den här rollen behöver jag nog inte kunna det. Jag tror att det kanske till och med är lättare för mig att argumentera för farmaceuternas roll eftersom jag inte talar i egen sak, säger hon.
Sofia Kälvemark Sporrong berättar att hennes egna hjärtefrågor kretsar kring farmaceuternas roll i samhället.
– Jag vill att vi tar till vara på de kompetenser som farmaceuter har, genom att till exempel ha fler farmaceuter i primärvården. Att farmaceuter är där läkemedel används. Sedan är jag också intresserad av hur den ökade e-handeln kommer att påverka farmaceuter.
Även när det gällde posten som andre vice ordförande gick delegaterna på valberedningens linje och röstade fram Helene Rosvall. Hon arbetar med regulatoriska frågeställningar på Astra Zeneca i Göteborg.
– Det känns nästan lite overkligt att ha blivit invald i styrelsen. Det är jätteroligt och jag känner mig hedrad. Jag har varit medlem i förbundet i runt 30 år, så det har känts tråkigt att se den konflikt som uppstått nu på senare tid, säger Helene Rosvall.
Likt Sofia Kälvemark Sporrong hoppas hon nu på försoning inom styrelsen.
– Jag tror absolut att vi kommer att hitta en väg framåt, men då måste alla vara beredda att lyssna på varandra och förstå vad den andre vill. Vi måste också acceptera att vi har olika infallsvinklar och synsätt eftersom våra vardagar ser olika ut då vi arbetar inom olika områden som farmaceuter på apotek, inom industrin och offentlig sektor, säger Helene Rosvall.
Hon vill se ett ökat samarbete och utbyte mellan de olika sektionerna inom förbundet.
– Man kanske kan tänka sig att varje sektion har en inriktning på specifika frågeställningar. Jag vill att vi ska lyfta allas kompetens, så att vi till exempel kan möta utmaningar relaterade till den ökande digitala marknaden. Det kommer vara en omställning och kan bli tufft för apoteksbranschen om vi inte hänger med, säger Helena Rosvall och fortsätter:
– Det är viktigt att lyfta fram farmaceutisk forskning och utveckling och verka för ett givande utbyte mellan universitet och industrin. Sedan hoppas jag att farmaceuter fortsatt ses som en resurs inom sjukvården, här tror jag att klinisk farmaci är väldigt viktigt. Sedan är det viktigt att förbundet lockar unga att söka till de farmaceutiska utbildningarna, säger hon.
Helena Rosvall vill också kunna erbjuda hjälp, stöd och råd till medlemmar som behöver det.
– Jag har alltid kunnat vända mig till förbundet under alla mina år som medlem. Det vill jag kunna ge tillbaka. För ensam är man ganska liten, men tillsammans är vi starka, säger Helene Rosvall.