I senaste avsnittet av Farmaceutpodden möter ni Lennart Dencker, professor emeritus i farmaceutisk toxikologi. Lennart har ägnat mycket av sin forskning åt att studera toxiska verkningsmekanismer för såväl retinoider som vissa tungmetaller.
Neurosedyn (talidomid), kommer också på tal och vi pratar om varför så många barn drabbades innan åtgärder togs. Hur påverkades läkemedelsforskningen efter detta?
Lennart berättar också om en annan stor läkemedelskatastrof kopplad till en aktiv substans som ansågs förebygga habituella aborter (upprepade missfall) och vilka de allvarliga följderna blev.
Hur bra är egentligen djurförsök på att förutsäga fosterskadande effekter? Hade forskningen idag kunnat förutsäga riskerna med talidomid? Vad har bisfenol A (BPA) och fytoöstrogener gemensamt?
Idag är Lennart pensionär men nyligen skrev han boken “Inte så farligt som många tror: Katastrofer och svensk kemofobi”. Boken är informativ och bjuder på intressant läsning. Den rekommenderas varmt till dig som gillade det här avsnittet och vill lära dig mer på ämnet.