Gårdagens nyhet om Apotek Hjärtats engångsfullmakter, som införts i samarbete med Röda Korsets volontärverksamhet, har resulterat i en diskussion på Facebook kring vad det egentligen är fråga om och hur nytt det egentligen är. Ett system för digitala fullmakter finns redan på E-hälsomyndighetens webbplats där fullmakter kan skapas som gäller i upp till fyra år.
Men Apotek Hjärtat använder sig inte av myndighetens system för sina engångsfullmakter utan har en enklare lösning. Apotekskedjans regulatoriskt ansvariga Helena Calles berättar att deras system främst är avsett för personer som behöver hjälp någon enstaka gång och som inte är så vana vid datorer. Hon förklarar upplägget så här.
– Det är en pappersblankett som volontären tar med sig hem till personen som vill ha hjälp. Personen fyller på ena sidan i att den ger fullmakt till utsedda personer inom Röda Korset och på andra sidan vilka läkemedel som behöver hämtas och om de får bytas ut eller inte. Volontären tar sedan blanketten till apoteket och visar egen legitimation samt ett intyg som visar att volontären har rätt att företräda Röda Korset, säger hon.
Hon berättar att modellen är hämtad från E-hälsomyndighetens fullmakt till personer inom vård och omsorg där man ger en fullmakt till utsedda vid en organisation och sedan talar organisationen om vilka som är behöriga att hämta för dem.
– Apoteket gör sedan i ordning läkemedlen, lägger dem i en påse som försluts och sedan kan volontären gå hem till den gamle med medicinerna, säger hon.
Fullmakten registreras aldrig hos E-hälsomyndigheten och upphör att gälla i och med att läkemedlen är uthämtade.
– Det finns inget tvång att använda E-hälsomyndighetens fullmakter. För det mesta är de väldigt praktiska, men nu passar det inte alltid in, säger Helena Calles.
Hon håller helt med om att konceptet inte är nytt.
– Nej, pappersfullmakter har ju funnits sedan länge. Vi har inte gjort en ny fullmaktsdatabas som bara gäller på Hjärtat utan det här är ett system för engångsfullmakter på papper, säger hon.
Hon berättar även att systemet är öppet för andra apotekskedjor att använda och att det just nu pågår diskussioner kring detta.
– Röda Korset har tagit kontakt med de andra apoteksaktörerna och vi har delat med oss av materialet. Vi finns ju på många orter, men inte alla, och här får vi alla hjälpas åt, säger hon.