Uppdaterad 2020-02-26 kl 18:42
Idag på förmiddagen växlade Sveriges Farmaceuter avtalsyrkanden med arbetsgivarorganisationen Almega, vilket kan sägas är startskottet för årets avtalsrörelse. Avtalet med Almega berör alla som jobbar på APL, Svensk Dos, Apoex, renodlade e-handelsapotek som Apotea samt även några sjukhusapotek.
Martina Perzanowska är förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter och den som, tillsammans med ordförande Ulf Janzon, överlämnade förbundets avtalsyrkanden.
– Efter vår träff med Almega idag kan jag konstatera att vi står ganska långt ifrån varandra, säger hon.
Hon vill ännu inte gå in i detalj på vad Sveriges Farmaceuters yrkanden består i eftersom avtalsarbetet precis har börjat och det är en ny växling av avtalsyrkanden med Svensk Handel för de medlemmar som jobbar på apotek på fredag. Men hon kan i alla fall peka ut vissa områden som tydliga stötestenar i årets avtalsrörelse.
– Utlåningsfrågan är en och arbetstidens förläggning är en annan. Det är två frågor som står ordentligt på högkant. Det kan handla om att man har så anorektiskt slimmade organisationer att lagda scheman inte kan hållas, något som blir väldigt oförutsägbart för våra medlemmar. Sedan har vi kompetensfrågan som är viktig för att våra medlemmar ska kunna hålla sig anställningsbara i ett yrkesliv som hela tiden förändras, säger hon.
På Almega är man också ovillig att gå in på detaljer i sina avtalsyrkanden.
– Vi har nu växlat våra yrkanden och vi kommer nu att gå tillbaks till våra delegationer, bestående av medlemsföretagen som omfattas av avtalet, så får de tycka och tänka kring de krav vi har fått, säger Åsa Ramel, avtalsansvarig för Apoteksföretagen inom Almega.
När det gäller frågan om löneutvecklingen på apoteksområdet är den ännu inte uppe på bordet utan avhängig vad som händer inom industrin.
– Vi avvaktar vad som händer inom ramen för industriavtalet, det är där löneökningstakten sätts inom Sverige. Vi har ju ett sifferlöst avtal på apoteksområdet, men våra medlemmar där förväntar sig en utveckling i linje med industrin, säger Martina Perzanowska.
För industrianställda är det Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna som förhandlar med arbetsgivarna och de har lagt ett bud på tre procents löneökning medan motbudet från industrins arbetsgivarorganisation, IKEM, är 1,4 procent.
– Där står ju parterna ganska långt ifrån varandra så vi får ju se vad som händer och var det landar, säger Martina Perzanowska.
Sveriges Farmaceuter och Almega träffas igen nästa vecka för att inleda förhandlingarna.