Det behövs omedelbara åtgärder för att öka platserna på kompletteringsutbildningen för nyanlända apotekare. Det krävde nyligen Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening i ett brev till ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S).
Och ministern välkomnar inspelet.
– Det är jätteviktigt att många driver på och bevisar behovet av att vi ska fortsätta att jobba med kompletterande utbildning för personer som redan har utbildning inom sitt område, säger Matilda Ernkrans till Svensk Farmaci.
Av alla nyanlända med utbildning inom hälso- och sjukvård är apotekare den största gruppen, samtidigt som de även är inskrivna på Arbetsförmedlingen i högst utsträckning.
Trots det är antalet platser på kompletteringsutbildningarna för apotekare
lägre än för till exempel tandläkare och läkare.
Är det rimligt?
– Nej det är inte rimligt. Det har varit prioriterat för regeringen med kompletteringsutbildningar och jag är glad att vi fått igång viktiga utbildningar i Uppsala och Göteborg. Vi vet också att de fungerat bra. Jag är den första att säga att om det behöver göras ytterligare saker så ska jag lägga mitt engagemang på detta, säger Matilda Ernkrans.
Däremot kan hon ännu inte utlova att platserna ska bli fler.
– Jag ska följa utvecklingen och se vilka behov som finns, men vi får återkomma om vilka åtgärderna blir.
Kan du garantera att kompletteringsutbildningen för apotekare kommer att finnas kvar?
– Den kommer absolut att finnas kvar. Jag vill igen understryka att detta fungerat väl och jag tänker lägga mitt engagemang i hur det kan fungera ännu bättre, säger Matilda Ernkrans.
Hon betonar även att januariavtalet, som slutits mellan S, C, L och MP, ger utrymme för att arbeta vidare med kompletteringsutbildningarna. Hon hänvisar till det argument som även lyftes fram i brevet till ministern: Att i stort sett alla utländska apotekare som går kompletteringsutbildningen får jobb.
Redan i dag skriker apoteken efter farmaceuter och situationen beräknas blir än mer akut. Nästa år kommer den nya lagen om att i stort sett enbart farmaceuter får arbeta i receptkedjan på apotek, och stora pensionsavgångar väntas i framtiden.
Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening uppmanar regeringen att låta fler än dagens två universitet, i Uppsala och Göteborg, ordna utbildning för nyanlända apotekare.
Hur ser du på det?
– Vi får titta på om det finns möjlighet till det, naturligtvis i en växelverkan med universiteten. Vi ska titta på olika sätt att skruva upp takten, säger Matilda Ernkrans.
I dag är det ett högt tryck på platserna och många apotekare söker år efter år utan att komma in. Under tiden får de ägna sig åt att till exempel köra taxi.
Vad säger du till dem?
– Människor ska naturligtvis jobba med det yrke de har kompetens inom och jag kommer fortsätta lägga mitt engagemang i kompletteringsutbildningarna, för de har uppenbarligen fungerat väl, säger Matilda Ernkrans.