Brett upprop för att rädda Läkemedelsboken
Hitta en annan icke-kommersiell utgivare av Läkemedelsboken. Det skriver 18 förtreträdare för sjukvårds- och apotekssektorn i en uppmaning till socialdepartementet.
Ända sedan det höstas blev känt att Läkemedelsverket tänker lägga ner Läkemedelsboken har protesterna varit omfattande från en rad professioner, som anser att den är en viktig producentobunden källa till information, vilket Svensk Farmaci rapporterat om tidigare.
Men Läkemedelsverket står fast vid beslutet och från och med januari uppdateras inte längre kunskapsinnehållet i Läkemedelsboken, även om den ska finnas tillgänglig till och med 2020.
Nu gör 18 företrädare för professioner inom sjukvårds- och apotekssektorn ett upprop i Dagens Samhälle där de uppmanar socialdepartementet att hitta en ny utgivare. Bland undertecknarna finns Sveriges Farmaceuters ordförande Ulf Janzon och Ava Joher som är ordförande i förbundets studentsektion.
De konstaterar att Läkemedelsboken saknar motsvarighet i Sverige och att den används brett av läkare, sjuksköterskor, apotekare och receptarier i både grund- och efterutbildning.
”Vi i vården och på apotek har uppenbarligen en annan uppfattning kring vilka behov av producentobunden information som vi har. Därför uppmanar vi socialdepartementet att föra uppdraget och resurserna till annan lämplig offentlig icke-kommersiell utgivare”, skriver de.
Läkemedelsverket har tidigare uppgett att man i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska se över hur det kunskapsstöd som boken utgör skulle kunna se ut i framtiden.
Läs debattartikeln i Dagens Samhälle här.