Nyanlända apotekare fick speeddejta
Nyanlända apotekare gick på speeddejtning och minglade för att knyta jobbkontakter under nya ”Farmaforum”.
Under Farmaforum igår fick 60-tal nyanlända apotekare chans att etablera något som farmaceuter som utbildat sig i Sverige har redan från start: ett kontaktnät och en inblick i branschen.
– Min förhoppning är att alla ska ha med sig ett gäng visitkort och kontakter till personer som de kan höra av sig till när de söker jobb i framtiden, säger Erika Larsson.
Hon leder Sveriges Farmaceuters Senna-projekt, som syftar till att få nyanlända farmaceuter snabbare i arbete, och som ordnade Farmaforum i Läkemedelsindustriföreningens lokaler i Stockholm.
En av deltagarna var apotekaren Ramy Sallum från Motala, som var där för att hitta tillbaka till sin bransch efter flykten från Syrien för fyra år sedan.
– Jag drev eget apotek i Aleppo, men flydde på grund av kriget. När jag kom till Sverige var jag tvungen att börja om från början, säger Ramy Sallum, som jobbat ett år som personlig assistent.
Han siktar nu på att göra kunskapsprovet för apotekare med examen utanför EU/EES-området i början av nästa år. För att förbereda sig har han bland annat tagit hjälp av Senna-projektets distanskurs för nyanlända.
– I dag är jag här framför allt för att få träffa andra apotekare och komma in i apoteksmiljön igen, säger Ramy Sallum, innan han hastar vidare till en speeddejting.
Under speeddejtingen fick deltagarna träffa rekryterare på löpande band för att presentera sig och höra mer om hur företagen arbetar. Fyra rekryteringsföretag, fem apotekskedjor och två läkemedelsföretag var på plats.
Under dagen minglades det också för fullt på mässgolvet där företagen visade upp sig – och många hungrade efter de nyanländas arbetskraft.
En av dem var Frida Nordlund, rekryteringschef på Apotek Hjärtat som var där för att både knyta kontakter och ge uppmuntran.
– Det är häftigt att vara här och ta del av varje individs berättelse och funderingar kring framtiden. Det känns viktigt att uppmuntra alla att orka ta sig igenom den rätt tuffa valideringen för att få börja jobba. Jag vill förmedla att de ska kämpa vidare, för sedan finns det gott om jobb!
Deltagarna fick även lyssna till föredrag om hur rekryteringsprocessen går till i Sverige och hur man bäst skriver ett CV.
Dessutom var representanter för Socialstyrelsen och Uppsala universitet på plats för att berätta om legitimationskrav respektive om kunskapsprovet för nyanlända.
Dagen avslutades med att Joakim Söderberg, vice vd för Health Solutions, höll föredrag och även utannonserade ett jobb direkt på plats.