Tänk om felen vi förebygger kunde uppmärksammas
BLOGG: I media får allvarliga felexpeditioner som anmäls till IVO ofta utrymme. Tänk om incidenter där farmaceutens kommunikationsförmåga förebyggt allvarliga fel också hade kunde uppmärksammas, skriver Svensk Farmacis bloggare Isabella Stenmark.
På vårt apotek har vi hakat på trenden och ökat vårt användande av EES.
Till och med jag, som till en början hellre knappade in läkemedelssubstanser i JanusMed har nu insett hur bekvämt och användarvänligt EES egentligen är.
När jag är på humör kan jag ansluta flera kunder på en dag, något som jag upplevde som överdrivet besvärligt i början. Jag har förvisso behövt slipa på mina frågefraser och helt övergivit tjusiga uttryck som ”läkemedelsinteraktioner”. Jag har antagit samma tillvägagångssätt som jag tipsat mina studenter om. Naturligtvis är EES i första hand till för kunden men jag upplever att responsen blir mycket bättre när jag beskriver nyttan från mitt perspektiv.
Gunnar 88 år, kommer knappast tacka nej till en gullig farmaceut som frågar om lov att få ansluta till EES – ett datastöd som underlättar mitt arbete som farmaceut. Sen har vi förstås Eva-Lena som inte alls faller för detta och kvickt slår ifrån, hennes behandling har varit fungerande i många år. Då brukar jag vänligt tillägga att även om den aktuella behandlingen är optimerad idag, kan EES vara ett bra stöd den dag då medicinlistan förändras. Ofta blir även detta ett vinnande argument.
Att jag står på mig sådär med Eva-Lena, är faktiskt främst med tanke på oss farmaceuter. På senare tid har jag fått mycket respekt för tillfälliga antibiotikakurer. Jag har helt övergivit inställningen ”det är bara antibiotika”. En del preparat har kliniskt relevanta interaktioner vilka kan bli betydande om förskrivaren inte har en klar bild av övrig medicinering och om farmaceuten missar det. Ett recept på en kinolon eller makrolider får mig att tänka på EES direkt, särskilt om förskrivningen kommer från en annan vårdinrättning än övriga recept.
Jag har tidigare inte insett vilken utmaning det måste vara för vården på grund av de skilda journalsystem. Det ställer faktiskt ännu högre krav på oss på apoteket. Ibland får vi en mycket bättre översikt av kundens läkemedel än till exempel distriktsläkaren som inte fått ta del av den nyaste medicinlistan.
I slutet på förra året hade vi två snarlika felexpeditioner. Slutenvården hade vid utskrivning sänkt dosen på ett läkemedel från 160 mg till 75 mg. Av någon anledning hade vårdcentralen fått i uppdrag att förnya receptet. Ovetande om förändringen hade läkaren förskrivit den gamla styrkan 160mg. Utan att gå in på detaljer hade apoteket expedierat det nyaste receptet på 160 mg, och vem hade inte gjort det?
Nyligen hade apoteket en liknande incident. Distriktsläkaren ville vara schysst och förnyade alla kundens recept. Läkaren missade en notering i journalen att just blodtrycksbehandlingen tillsvidare skulle skötas av specialistsjukvården på lasarettet och på grund av de skilda journalsystemen såg inte läkare den aktuella ordinationen. Vad innebar det i praktiken? Lasarettet hade tidigare höjt dosen från 5 mg till 10 mg och vårdcentralen hade sänkt den till 5 mg igen. Kunden var ovetande och eftersom hen kände igen 5 mg, ville hen gärna övertala mig att det nyaste receptet var det korrekta. Med tanke på tidigare erfarenheter gav jag mig inte, utan kontaktade med kundens godkännande distriktsläkaren och gällande mottagning på sjukhuset. Det nyaste receptet på 5 mg var felaktigt och makulerades senare av apoteket.
I dessa fall är EES till hjälp då det påminner farmaceuten om att finns eller nyligen funnits recept på läkemedlet i annan styrka.
Ibland önskar jag att det fanns ett större forum för farmaceuter att utbyta erfarenheter och diskutera fall, än vad jag kan ta del av idag.
I media får allvarliga felexpeditioner som anmäls till IVO mycket utrymme. Tänk om incidenter som tack vare farmaceutens kommunikationsförmåga förebyggt allvarliga fel också kunde uppmärksammas?
Eftersom jag som nyligen blivit beroende av Träningspodden kan inte låta bli att drömma om en Farmaceutpodd.