Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

LV larmar om rekordbeslag av Tramadol

Under årets första nio månader beslagtog tullen över en miljon tabletter och kapslar av opioiden tramadol – nära dubbelt så mycket som året innan. Den olagliga nätförsäljningen tycks tillta i takt med att färre patienter får tramadol utskrivet. I USA har opioidkrisen klassats som "public health emergency".

– En så stor mängd tramadol har aldrig tidigare tagits i beslag i Sverige vilket är oroande. Att den här typen av läkemedel missbrukas är inget nytt, det som är nytt är att tillgängligheten ökat, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Tramadol (som säljs legalt under fabrikatnamn som Nobligan, Tradolan, Tramadol Actavis med flera) är sedan 2012 fullt ut narkotikaklassat i Sverige, och därmed olagligt att köpa och inneha om man inte fått läkemedlet på recept.

Omklassningen skedde efter kraftigt ökad försäljning och rapporter om beroende och missbruk. Men till skillnad från andra opioider är tramadol inte narkotikaklassat enligt internationella konventioner.

Opioidmissbruk är idag en tilltagande trend i stora delar av världen. I USA har problemet nått epidemiska nivåer och orsakade 64 000 dödsfall i överdoser bara under 2016.

I New York Times beskrivs opioidkrisen som ”the deadliest drug crisis” i den amerikanska historien. President Donald Trump har utlyst “public health emergency”, dock utan att allokera några resurser.

Den näst största apotekskedjan CVS har på eget initiativ vidtagit åtgärder för att begränsa tillgången till opioider, och marknadsledande Walgreens planerar en kampanj för att utbilda ungdomar om farorna med opioidmissbruk.

FAKTA/TRAMADOL:

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som liknar morfin och som används mot smärta. Liksom andra liknande läkemedel kan det vara beroendeframkallande och man kan uppleva att man behöver ta mer och mer av läkemedlet för att få effekt. Slutar man ta läkemedlet plötsligt kan man få svår abstinens med till exempel diarréer, darrningar, svettningar, depression och ångest. Man kan därför behöva stöd och hjälp för att trappa ut läkemedlet stegvis.

En påverkad person får små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig. Vid överdosering kan kramper uppkomma och andningen kan slås ut.

Källa: Läkemedelsverket.

Mest läst