Upprörda känslor i skånska läkemedelssektorn
”Det är nästan så att man vill starta en Katalonienprocess för att frigöra Skåne”. "Ett ofattbart svek". Flera farmaciprofiler i södra Sverige är mäkta upprörda över uppgifterna om att Sverige inte stöttade Köpenhamn när Stockholm var borta från EMA-omröstningen. UTÖKAD 12:41
Svensk Farmaci har kontaktat ett antal profiler inom läkemedelssektorn i Skåne, apropå uppståndelsen kring Sveriges röstning i EMA-valet.
Enligt uppgifter från den danska utrikesministern som återgivits i flera medier röstade Sverige inte på Köpenhamn utan Milano i den andra röstningsrundan, sedan Stockholm fallit ifrån.
Sveriges EU-minister Ann Linde har, trots påstötningar från den politiska oppositionen, hittills inte bekräftat hur Sverige röstade, utan hänvisar till att röstningen var hemlig.
Att döma av samtal och kontakter som Svensk Farmaci haft igår och idag präglas stämningen i den skånska läkemedelssektorn kring denna fråga av vad som närmast kan beskrivas som raseri.
Tommy Westerlund, universitetslektor vid institutionen för biomedicinsk vetenskap vid Malmö Högskola och programansvarig för receptarieprogrammet, är en av dem som blev upprörda över uppgifterna om att Sverige inte lär ha röstat på Köpenhamn.
– Om det stämmer betraktar jag det som ett ofattbart svek mot både Danmark och Skåne, inte minst då det ofta talas så vackert om nordiskt samarbete, säger han.
– En lokalisering av EMA i Köpenhamn hade naturligtvis gagnat Skåne betydligt mer än en placering i Stockholm, något EU-minister Linde verkar vilja tona ner eller inte ens hålla med om, säger han.
Kollegan Tommy Eriksson, professor vid samma institution, är om möjligt ännu mer kritisk.
– Jag blir riktigt förbannad över att Sverige i andra hand inte röstade på Danmark. Hur kan detta vara möjligt? Ann Linde verkar inte ha fattat något alls. Det är nästan så att man vill starta en Katalonienprocess mot 08-galningarna för att frigöra Skåne. Du får gärna skriva allt detta, dundrar han.
– Jag är nästan lika förbannad över att Sverige och Danmark inte kunde hitta en ”Greater Copenhagen”- lösning och ansökan. Det vore väl perfekt att utlokalisera Läkemedelsverket till Lund-Malmö i samma process, säger han.
Gunilla Grundström, disputerad kemicivilingenjör på Baxter i Lund, är också upprörd.
– Visst fan blir jag jättearg, Stockholm verkar inte förstå hur nära Danmark ligger södra Sverige och vad EMA i Köpenhamn skulle betyda här nere. Det handlar om oförståelse och arrogans. Jag är övertygad om att fler personer här på Baxter med samma bakgrund som jag själv är lika upprörda, säger hon.
Svensk Farmaci har sökt EU-minister Ann Linde med frågor om röstningen.
L-ledaren Jan Björklund har sagt sig vara beredd att lägga en interpellation och ta upp frågan i EU-nämnden, om regeringen inte berättar hur man röstat.
– Omröstningen är hemlig, men det finns inget som hindrar att varje land berättar hur man röstat. Regeringen kan absolut berätta detta om regeringen vill, och vill man inte får väl var och en fundera på vad det beror på, sa Jan Björklund till TT igår.