Aurora 17 är den största nationella försvarsövningen i Sverige på mer än 20 år. I morgon, tisdag, lämnar övningen sin förberedelsefas och går in i så kallat förmågeskede.
Samtliga Sveriges stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, deltar. Syftet är att öka den samlade förmågan att möta ett militärt angrepp mot Sverige.
Under den omfattande övningen ombesörjs läkemedelsförsörjningen av totalt fem apotekare.
De har skiftande bakgrund och arbetar till vardags inom såväl landsting och apotek som läkemedelsindustri.
– En av oss ska arbeta på det fältsjukhus som sätts upp på Gotland. Övriga ska jobba med läkemedelsförsörjningen i den militära försörjningskedjan. Vi skapar apoteksliknande mellanlager som servar förbanden och ser till att behoven möts. Förbanden har inte med sig allt de behöver från start utan kommer att fylla på med läkemedel under övningen, berättar major Ulf Landberg, försvarsöverapotekare.
Under många år av försvarsneddragningar har inte mycket energi lagts på att få försörjningen av sjukvårdsmaterial och läkemedel att fungera i krigstid. Ulf Landberg ansvarar nu för att ta fram ett nytt fungerande koncept.
Vilka läkemedel behövs under övningen?
– Dels behöver vi vanliga vårdcentralsläkemedel som Nezeril, Kåvepenin och Alvedon, folk lär bli magsjuka och förkylda. Men vi behöver även traumaläkemedel som Ketalar, adrenalin och morfin, även om vi förstås helst slipper använda dem, säger Ulf Landberg.