När Patricia Slotova var klar med sina studier i Slovakien flyttade hon till Tjeckien för att arbeta som apotekare. Väl i Tjeckien såg hon en annons om rekrytering av apotekare till Sverige.
– Förutsättningarna för apotekare är inte så goda i Slovakien och Tjeckien så jag ville gärna jobba någon annanstans. Och jag är äventyrlig av mig och tänkte att Sverige lät spännande, säger hon.
Nu är hon efter två år i Sverige tillförordnad apotekschef på två apotek i Örebro.
Idag talar hon nästan perfekt svenska, men hon berättar att det var svårt att på kort tid lära sig språket innan hon kom hit. Som förberedelse fick hon först en utbildning via Skype och sedan en tre månaders intensivkurs i svenska. Hennes första jobb var på Kronans apotek i Kumla.
– När jag väl började jobba på apotek och talade med kunderna hela dagarna gick det snabbt för mig att lära mig språket.
Hon framhåller att en del av de utmaningar som hon hade när hon kom till Sverige är desamma som de nyanlända apotekare från till exempel Syrien och Afghanistan har.
– Jag kommer från en annan kultur än den svenska och det gör de också. För dem kanske det är ännu mer påtagligt, säger hon.
Men hon är också väl medveten om skillnaderna. Hon beskriver att det för henne som EU-medborgare gick ganska lätt att få svensk yrkeslegitimationen och att hon endast behövde göra ett språkprov, medan det krävs ett avancerat kunskapsprov för apotekare utanför EU.
Hon vill inte värdera om nivån på kunskapsprovet, som av många nyanlända anses för hög, är nödvändigt eller inte eftersom hon inte känner till kursplanerna för apotekarutbildningar utanför EU och hon inte har gjort provet. Men hon anser att det är väldigt viktigt att de nyanlända stöttas så att de kommer in i det svenska samhället.
– Nu när jag själv arbetar som apotekschef blir det särskilt tydligt hur stor brist det är på farmaceuter här. Det är synd att det finns massor av utbildade apotekare som går utan jobb samtidigt som apoteken behöver personal, säger hon.
När Patricia läste i Svensk Farmaci om Sveriges Farmaceuters projekt Senna, som går ut på att stötta nyanlända farmaceuter, kontaktade hon förbundet och frågade om hon kunde bli mentor.
Bernt Jakobson som är projektledare för Senna säger att det inom ramarna för projektet finns bland annat rådgivning och studiecirklar, men inte ett program för mentorskap.
– Däremot har Farmaceutkompis, som vi samarbetar med, ett sådant program som jag ska tipsa Patricia om, tillägger han.