De nordiska fackförbunden på farmaciområdet träffas i veckan i Keflavik, Island, för sitt 90:e årliga möte NFU (Nordisk Farmaceutunion).
– Det är oerhört intressant och inspirerande att höra hur våra nordiska kollegor jobbar för professionen och medlemmarna, säger Kristina Billberg, ordförande i Sveriges Farmaceuter.
Lóa María Magnúsdottir, ordförande för det isländska förbundet LFI, hälsade välkomna. Därpå berättade ordförandena för de olika förbunden i vanlig ordning om utvecklingen på arbetsmarknaden, de viktigaste frågorna och hur man ser på framtiden.
Rikke Lövig Simonsen, ordförande för Pharmadanmark, var tydlig:
– Vi ser en framtida arbetsmarknad där fler är konsulter. Vi måste hantera den utvecklingen och vara ett relevant förbund. Vi vill också satsa mycket på studenterna, vi vill exempelvis ha dem som ordinarie ledamöter i styrelsen, sade hon.
I Finland brottas förbundet och dess medlemmar med en stagnerande löneutveckling.
– Våra löner är låsta trots att våra arbetstider har utökats. Det är ett stort problem för oss. Vi kommer att påbörja nya förhandlingar om detta till hösten, berättade Kirsi Kvarnström, ordförande i det finska förbundet.
Efter ett regeringsbeslut ska det finländska apotekssystemet nu delvis reformeras. Kirsi Kvarnström tycker att planen ser lovande ut, läs mer i vår tidigare artikel i våras.
I Norge väntar riksdagsval i september.
– En viktig fråga för oss just nu är om man ska kunna få utföra vaccinationer på apotek, och om det i så fall ska vara farmaceuter som utför tjänsterna, sade Rönnaug Larsen, ny ordförande i NFF, det norska förbundet.
Lóa María Magnúsdottir avslutade dagen med att berätta om några förändringar som det isländska förbundet gjort för att locka fler unga medlemmar.
– Dels betalar vi ut ekonomisk ersättning till medlemmar som blivit utförsäkrade från det allmänna systemet. Och dels ger vi ett stipendium till medlemmar som adopterar eller får barn, sa hon.
Under torsdagen presenterades det isländska nationella programmet för att förebygga och utrota hepatit C på Island, TrapHepC.
– Projektledarna Sigurdur Ólafsson och Ragnheidur Fridriksdottir har ett viktigt uppdrag men ont om tid. Tack vare gemensamma insatser från läkemedelsindustri, regering och myndigheter, har de fått resurser och mandat att försöka att utrota hepatit C från Island. WHO har satt som mål att kraftfullt minska antalet hepatit C-fall i världen till år 2030 men på Island vill man lyckas redan inom tre år. Den relativt isolerade och lilla populationen på Island gör arbetet enklare, berättar Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Jenny Harlin som deltar på NFU-mötet.
Projektet går ut på att identifiera alla personer som bär på viruset, att erbjuda dem medicinering och vård, samt att säkerställa att patienterna verkligen tar sina läkemedel.
Islänningarna satsar hårdast på de patienter som har störst riskbeteende: sprutnarkomaner. De allra flesta smittade finns på en geografiskt begränsad yta i sydvästra Island.
Ragnheidur Fridriksdottir bedömer att man i dagsläget identifierat 80 procent av Islands cirka 900 hepatit C-smittade. Diagnostisering, behandling och uppföljning pågår, hittills har man lyckats bota drygt 450 patienter.
Sigurdur Ólafsson betonar vikten av dokumentation och uppföljning, och räknar med att kunna publicera en vetenskaplig artikel om projektet inom kort.
– Det är väldigt viktigt att utvärdera ett sådant här stort och viktigt projekt. Vi studerar bland annat hur många patienter som faktiskt botas och hur många som verkligen tar sina mediciner. Det är viktigt att komma ihåg att medicinerna inte skyddar mot återinfektion, säger han.
Inom kort kan Sveriges Farmaceuters medlemmar ladda ned och läsa de nordiska ländernas rapporter om utvecklingen och framtiden i sina respektive länder på Sveriges Farmaceuters hemsida.