Som Svensk Farmaci skrev om igår, onsdag, har riksdagen nu gett regeringen klartecken för att sälja statens andel i Apoteksgruppen.
Anna Magnusson, chef för enheten för bolagsanalys och ägarstyrning på näringsdepartementet, säger att försäljningsprocessen kommer att starta direkt efter sommaruppehållet.
– I det här fallet ser regeringen ingen anledning att avvakta, säger hon till Svensk Farmaci.
I dag äger staten Apoteksgruppens serviceorganisation samt en procent av alla apotek i kedjan.
Åke Hallman, konsult och tidigare vd för Apoteksbolaget, anser att det i dagsläget är svårt att gissa vilka som kommer att vara intresserade av att köpa statens andel.
– När vi vet mer i detalj vad staten säljer kommer värdet på bolaget att utkristalliseras och då kommer också möjliga intressenter framträda. Har staten exempelvis hyreskontrakt och lån som följer med köpet?
Han tror inte att de andra apotekskedjorna i Sverige är intresserade av att köpa exempelvis it-system och marknadsorganisationen eftersom de redan har det själva.
– Andelen i samtliga apotek kan däremot kanske vara intressant.
Inget annat av företagen på den svenska apoteksmarknaden bedriver franchise men Lloyds ägare, tyska Celesio, har franchiseföretag i andra europeiska länder och därmed kunskap och erfarenhet av att hyra ut ett affärskoncept. Den enda kedja som Åke Hallman utesluter som möjlig köpare är Apoteket AB som ju redan har staten som ägare.
– Ett möjligt scenario är också att en utländsk aktör som Boots går in i Sverige genom att köpa statens andel, säger Åke Hallman.
Frågan är om staten vill sälja till en annan apotekskedja. Svensk Farmaci har frågat näringsdepartementet om vad regeringen hoppas på hos en köpare, men departementet anser att det är för tidigt att uttala sig om det.
En ytterligare möjlighet är att medlemmarna köper serviceorganisationen och övrigt statligt innehav. Tony Jansson, ordförande i Apoteksgruppens medlemsråd, säger att rådet nu ska diskutera och ännu inte har några åsikter om eventuella möjliga köpare.
– Men vi är positiva till att staten nu får sälja sin andel. Det statliga ägandet var en styrka i starten, men nu anser vi inte att den avtalskonstruktion vi har med staten fungerar och vi tycker inte att staten ska vara ägare i två företag på apoteksmarknaden.
Enligt Apoteksgruppens vd Tony Johansson fortsätter kedjan satsa för fullt.
– Vi är angelägna om att vara så attraktiva som möjligt vid en försäljning. Det är viktigt för våra apoteksägare, medarbetare och inte minst alla kunder som besöker våra 183 apotek varje dag.
Vilken sorts köpare hoppas ni på?
– För oss är det viktigt med en köpare som vill utveckla det positiva med en småföretagardriven apotekskedja och göra den ännu större och bättre för våra kunder.