Utbildningen som startar för första gången till hösten är tre terminer lång, vilket motsvarar 300 Yh-poäng. Enligt information på Frans Schartaus webbplats kan de som går utbildningen bland annat bli produktionsgranskare, produktionstekniker och läkemedelstekniker.
– Vi hoppas att läkemedelstekniker ska bli en yrkestitel som läkemedelsbranschen använder sig av, säger utbildningsledaren Emnet Jonsson till Svensk Farmaci.
Hon berättar att kursplanen har tagits fram i samarbete med företag inom läkemedelsindustrin som har efterfrågat ett program som är specifikt nischat mot produktion.
Utbildningen innehåller bland annat kurser i cellodling och bioteknik, processteknik och kvalitetssystem.
Emnet Jonsson framhåller att det händer mycket inom läkemedelsbranschen just nu som gör att det kommer att behövas personal.
– Astra Zeneca bygger en gigantisk anläggning i Södertälje och GE en i Uppsala.
Tuulikki Lindmark, ordförande i Sveriges Farmaceuters industrisektion, är positiv till den nya utbildningen då hon tror att läkemedelsindustrin i Sverige kommer att ha ett ökat behov av att anställa inom produktionen. Hon anser att de sista årens tal om kris för den svenska läkemedelsbranschen är överdriven och nämner liksom Emnet Jonsson Astra Zenecas och GE:s nya produktionsanläggningar.
– Dessutom bubblar det i Sverige inom den tidiga forskningen, säger hon.
Den utbildning som startar till hösten är den första i sitt slag. Däremot fanns för några år sedan en KY-utbildning, föregångare till YH, i Strängnäs som hette läkemedelstekniker, men den hade enligt Emnet Jonsson ett helt annat innehåll.
– Vi har redan cirka 200 sökande till 32 platser med en vecka kvar innan vi stänger antagningen. Det är en väldigt bra siffra för en helt ny utbildning, säger hon.