Guido Rasi talade om EMA:s arbete med att utveckla godkännandeprocessen för läkemedel på Läkemedelsriksdagen idag.
Han ifrågasatte effektiviteten i den inarbetade vägen till godkännande och berättade om EMA-initiativ som PRIME, adaptive pathways och ökat samarbete med HTA-myndigheter.
EMA-chefen betonade att han själv inte har något formellt inflytande i frågan om EMA:s framtida lokalisering – men han drog åtminstone indirekt en lans för en EMA-flytt till Sverige.
– Svenska Läkemedelsverket är den bästa läkemedelsmyndigheten i EU. En stark nationell myndighet vore till stor hjälp vid omlokaliseringen av EMA, sa han.
Han uppskattade att Läkemedelsverkets arbetsbörda kopplat till godkännanden kommer att öka med ungefär 10 procent som resultat av att Storbritannien lämnar EU-samarbetet.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) medverkade också och lyfte bland annat fram den nyligen tillsatta prissättningsutredningen under Toivo Hiensoo och det svenska arbetet för nya incitament på antibiotikaområdet.
Statsrådet kommenterade också den heta frågan om EMA:s framtida lokalisation.
– Det är önskvärt att en lista med relevanta kriterier tas fram och att själva processen går relativt fort. Om det här drar ut på tiden och blir en del av en segdragen Brexitprocess riskerar EMA att drabbas av brain drain.
– Om arbetet görs baserat på en lista med kriterier och processen går snabbt borde Sveriges chanser vara relativt goda, sa Gabriel Wikström.