“Flera platser i Sverige klarar EMA-värdskap”
Sverige uppfyller svensk-brittiska Astra Zenecas tre kriterier för att bli EMA:s nya värdland. Men till skillnad från Lif tror företaget, som har sin enda svenska forskningsanläggning i Göteborg, att det finns fler orter än Stockholm/Uppsala som skulle klara uppgiften.
Som vi skrev i morse har en lång rad länder gett sig in i kampen om att få vara värdland för EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter ”Brexit”.
Svensk Farmaci ringde upp Jacob Lund, Astra Zeneca AB:s kommunikationsdirektör, för att ta reda på hur den svensk-brittiska läkemedelsjätten resonerar.
– Vi har ingen specifik preferens när det gäller EMA:s lokalisation. Men vi har satt upp tre kriterier som vi anser måste uppfyllas, säger han.
– Det första är att landet måste ha en stark nationell myndighet. Det andra är att det finns en nödvändig infrastruktur inom vår sektor, ett ekosystem som ger möjligheter att bygga en stark personalstyrka. Det tredje är att det behövs utmärkta kommunikationer, det ska vara lätt att ta sig dit.
Uppfyller Sverige detta?
– Ja, det tycker vi. Men det är förstås upp till regeringen att ansöka.
Ni är starka i Göteborgsområdet. Har ni några synpunkter på var i Sverige som myndigheten, om det blir aktuellt, bör placeras?
– Nej, men alla vet ju hur kommunikationerna ser ut i olika delar landet. De orter som nämnts hittills i diskussionen bör kunna vara aktuella, säger Jacob Lund.