Efterlyser proaktivt stöd
Apoteksentreprenören Johan Olofsson, ordförande för Sveriges oberoende apoteksaktörers förening (SOAF), efterlyser ett mer proaktivt agerande från Läkemedelsverket. Detta apropå beslutet att stänga fyra SOAF-anslutna apotek från och med idag.
I fjol tvingades en oberoende apoteksaktör i Borås stänga temporärt, och igår meddelade Läkemedelsverket att fyra apotek i företaget Golden Sands Medical AB måste stänga från idag och att de förlorar sina apotekstillstånd till våren.
Johan Olofsson är ordförande branschföreningen Sveriges oberoende apoteksaktörers förening, SOAF.
Finns det kvalitetsproblem bland era medlemsföretag?
– Vi har en aktiv diskussion om kvalitetsfrågorna. Man ska komma ihåg att det ställs samma krav på våra medlemsföretag vad gäller kvalitet som på de stora kedjorna, med alla de resurser och den kompetens som de har samlad på sina huvudkontor.
– Jag skulle vilja se ett mer proaktivt agerande från Läkemedelsverket i samband med ansökande om apotekstillstånd. I detta skede är det mycket att hålla koll på för företagarna, bland annat svåra förskrifter, och samtidigt finns det ingen part att bolla med. Tillsynen sker ju alltid i efterhand.
– Den läkemedelsansvarige ska ju vara myndighetens förlängda arm på apoteken men verket har mycket begränsade telefontider och man är därmed inte det levande bollplank i vardagen som så väl skulle behövas. En möjlighet att snabbt diskutera viktiga frågor saknas.
Fjolårets temporära stängning av ett apotek i Borås ledde bland annat till att SOAF nu har stramat upp sina stadgar. Nu framgår tydligare att föreningen förväntar sig att medlemsföretagen ska verka för god kvalitet och följa aktuell lagstiftning.
Hur ser du på gårdagens besked från Läkemedelsverket?
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Vad jag förstår är detta ett ärende som pågått sedan i juni, så i den meningen verkar det funnits underlag för beslutet.
Blev du förvånad över LV:s beslut?
– Ja, det blev jag och jag vet inte vad som orsakat detta. Samtidigt vill jag poängtera att det krävs mycket för att ha full koll som småföretagare inom apotek, företagen har som sagt inte tillgång till stora resurser eller huvudkontor. Aktörerna skulle behöva mer stöd, både i samband med ansökan om tillstånd och löpande, säger Johan Olofsson.
I dag sjönk antalet SOAF-anslutna apotek i landet från 39 till 35 när de fyra GSM-apoteken tvingades stänga.
Men enligt Johan Olofsson är nya medlemsföretag på väg in i SOAF.
– Vi kommer antagligen att närma oss 40-strecket snart igen, säger han.