Den svenska läkemedelsindustriföreningen Lif var i våras tidigt ute med att deklarera intresse för att ta över EMA, som idag ligger i finanskvarteren i Docklands i London, vid en eventuell ”Brexit”. Myndigheten har 890 anställda.
Efter folkomröstningen i Storbritannien i juni står det klart att det blir ett brittiskt utträde, även om tidplanen är oklar.
Enligt Emer Cooke, chef för internationella frågor på EMA, kom resultatet av omröstningen som en chock för flera av de anställda på myndigheten.
– Först trodde man det knappt. Det här resultatet påverkar förstås personalen både personligt och professionellt. Det är för tidigt att säga vad som kommer att hända och tills vidare fortsätter verksamheten som tidigare, sa hon på en konferens strax efter omröstningen enligt nyhetsbrevet RAPS.
I ett uttalande senare i juli klargjorde EMA att myndigheten själv inte kommer att framföra några synpunkter på, och än mindre bestämma, var den ska lokaliseras i framtiden. Beslutet om var och när EMA ska flytta kommer i stället att fattas genom en överenskommelse mellan representanter för medlemsstaterna.
Under sommaren har läkemedelsföretag uttryckt oro över de förseningar av läkemedelsgodkännanden som antas bli oundvikliga i samband med EMA:s omlokalisering.
– Flytten kommer att orsaka en stor störning, och det som oroar mest är att godkännandeprocessen för nya läkemedel kan komma att påverkas, sa Eduardo Sanchiz, vd för det spanska läkemedelsbolaget Almirall till Reuters i juli.
Förutom Sverige har Spanien, Danmark, Italien och Tyskland börjat lobba för att få EMA efter ”Brexit”.
Såväl Spanien och Italien har skapat speciella grupper med representanter för olika aktörer för att förbereda kandidaturer.
Spanien argumenterar för en flytt av EMA till Barcelona medan Italien tycker att Milano vore det perfekta sätet för myndigheten, skriver sajten Euractiv.
I Italien är premiärminister Matteo Renzi engagerad i frågan och Milanos borgmästare reste i juli till London för att marknadsföra Milano som värdstad för både EMA och bankmyndigheten EBA.