I många delar av landet är farmaceuter, främst apotekare, verksamma på vårdcentraler. Nästa vecka startar även Värmlands landsting sådan verksamhet om än i begränsad omfattning.
Det är en av vårdcentralerna i Hagfors kommun som kommer att ha en klinisk apotekare från landstinget på plats en dag i månaden.
– Det handlar om en nyöppnad äldrevårdmottagning i Hagfors där vi är med från starten. Initiativet togs av kommunen och vårdcentralen, säger Anna Nylund, en av apotekarna som ska jobba i projektet.
Målet är att apotekaren varje sådan dag ska ha fem patienter inbokade. I samband med kallelsen har patienten fått information om besöket och symtomskattningsskalan Phase-20 i patientversion. Vid mötet med apotekaren utförs sedan en enklare läkemedelsgenomgång.
Efter besöket hos apotekaren tar patienten prover och får träffa en distriktssköterska som gör riskbedömningar.
Två veckor efter besöket har patienten ett läkarbesök.
I ”mellantiden” har apotekaren gjort en fördjupad läkemedelsgenomgång som dokumenterats i journalen, och som kan utgöra beslutsunderlag för behandlande läkare.
– I ett tidigare försök med apotekare på vårdcentral träffade vi patienter strax före deras läkarbesök. Det blev då ofta tajt med tid för oss. Vi tror att det kommer att bli bättre om man skapar tidsmässigt utrymme för apotekaren att göra en fördjupad genomgång innan patienten träffar läkaren, säger Anna Nylund.
– Arbetsmetoden som man har valt i Värmland är mycket intressant och det ska bli spännande att följa det här. På pappret låter det som ett klockrent sätt att utnyttja kliniska apotekares kompetens till nytta för patienterna, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.
De kliniska apotekarna i Landstinget i Värmland genomför också läkemedelsgenomgångar i äldreboenden i de flesta av länets kommuner.