Kostnadsfritt upplevs driva antal expedieringar
Att läkemedel inom förmånen blivit kostnadsfria för barn kan ha inneburit en något ökad expediering av läkemedel, enligt apoteksfarmaceuter som Svensk Farmaci talat med. Reformen behöver finslipas, anser en apotekare. Expedieringen av adhd-läkemedel och antibiotika kan komma att öka, säger en receptarie.
Sedan den 1 januari är läkemedel inom förmånssystemet kostnadsfria för barn upp till 18 år.
Svensk Farmaci har under förmiddagen ringt runt till apoteksverksamma farmaceuter för att pejla hur förändringen hittills har upplevts och hanterats av apotekspersonal och kunder.
De fyra vi talat med vittnar alla om att förändringen gått smärtfritt när det gäller teknik och systemstöd.
Tre av de fyra har redan märkt en tendens till att kunder, i vissa fall, väljer att hämta ut fler läkemedel än tidigare. Meningarna går dock isär om detta är något positivt eller negativt.
Malkolm Makdessi Elias är apotekschef på Broapoteket i Stockholm.
– Jag har i vissa fall märkt en ökad efterfrågan på att hämta ut läkemedel, exempelvis när det gäller produkter som mjukgörande krämer. Men inte på tablettsidan där antalet uttag ju är tydligare reglerat. Det kan generellt finnas en risk för onödig uthämtning av läkemedel i fall där daglig förbrukning inte är angiven. Det kan i sin tur orsaka onödiga samhällskostnader och onödig kassation av läkemedel vilket ger negativa effekter för miljön. Jag är i grunden positiv till den här förändringen men det kan finnas anledning att utvärdera och finslipa den, säger han.
Parnyan Norouzi, farmaceut på Apotek Hjärtat på Ica Maxi Lindhagen i Stockholm, är också positiv till förändringen.
– Det finns en risk att man hämtar ut mer läkemedel än tidigare, vilket i och för sig inte måste vara fel. Personligen har jag bara upplevt detta vid ett tillfälle hittills, säger hon.
Karin Gummesson är receptarie på Apotek Hjärtat Focus i Göteborg.
– Min bild är att det här har lett till att man hämtar ut lite mer än tidigare. Man behöver ju inte längre fundera på om man har råd. Det har framför allt gynnat föräldrar till barn som har adhd-läkemedel som ju är dyra. Antibiotika är en annan produktkategori som man inte längre behöver tveka inför att hämta ut, säger hon.
Birgitta Berntsson, receptarie på Kronans Apotek i Varberg, har dock hittills inte sett några tecken på att kunder hämtar ut mer läkemedel till följd av att det blivit kostnadsfritt.
Flera av farmaceuterna säger att medvetenheten om förändringen är låg bland kunderna. Och att den positiva nyheten ofta är något som höjer stämningen vid expeditionstillfället.
– Många småbarnsföräldrar vet inte om det här när de kommer till apoteket. För dem blir det en positiv överraskning, säger Parnyan Norouzi.