Kommunikologi beskrivs av grundarna som en lära som ”identifierat framgångsnycklar inom kommunikation”, men företrädarna motsätter sig oberoende vetenskaplig granskning, berättar SR:s Vetenskapsradion idag.
Bland annat ska cheferna på unionen fått krypa runt på golvet på alla fyra i tron att det skulle förbättra deras beslutsfattande. Andra specifika rörelser ska ha påståtts ge både bättre hälsa och göra utövarna smartare.
Men någon oberoende granskning vill ”kommunikologerna” inte ställa upp på, i stället för kritiska personer rådet att gå deras kurser, berättar Vetenskapsradion.
– Jag är övertygad om att om jag mår bra som människa och är hel som människa i balans så påverkar det mitt beslutsfattande till det bättre. Hur man åstadkommer det finns det flera metoder för, kommenterar Hanna Brandt-Gonzales, kanslichef på Unionen, till Vetenskapsradion.
Unionens satsning på kommunikologi ställer enligt Vetenskapsradion all annan personalutveckling i skuggan och beräknades redan 2010 kosta minst 23 miljoner kronor. Idag ska de flesta av förbundets 900 anställda ha gått kurser i kommunikologi och cirka 50 chefer har vidareutbildats till så kallade certifierade kommunikologer.
Kritiska anställda på Unionen som Vetenskapsradion talat med jämför kommunikologin med scientologikyrkan och kallar utbildningen för lekstuga och slöseri med tid.
Kristina Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter, tycker att satsningen är anmärkningsvärd.
– Vi kan garantera våra medlemmar att vi inte skulle lägga pengar på pseudovetenskap. Våra medlemmar har utbildningar som är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet och ett sådant förhållningssätt måste avspeglas i vår verksamhet, säger Kristina Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter.