Förra veckan uppmärksammade vi här på sajten den otrygga arbetssituation som många farmaceuter hamnar i när landstingen upphandlar sin läkemedelsförsörjning.
Den nyss avslutade upphandlingen av läkemedelsförsörjningstjänster i Landstinget i Kalmar län kan tjäna som typexempel.
I ett tidigt skede diskvalificerades den befintliga leverantören, Apotek Hjärtat, eftersom de glömt att skicka med ett av de papper som krävdes.
– Som leverantör får man bara inte missa en så himla enkel sak som att skicka med ett dokument, för du får inte komplettera en sådan sak. De gjorde bort sig, säger Anna Ersson, upphandlare på landstinget.
Nu spelade det i praktiken ingen roll eftersom Hjärtat inte lämnade det bästa anbudet, men det illustrerar hur sårbart systemet är – vips är en arbetsgivare som har många befintliga anställda på plats borta ur leken.
Bäst anbud lämnade istället Apoex tätt följt av Kronan. Kronan överklagade dock med argumentet att Apoex hade glömt att ange underleverantörer för städning av lokalerna.
Som så ofta när det gäller överklaganden handlar det om en teknikalitet utan egentlig påverkan på uppdraget.
Förvaltningsdomstolen friade, men under mer än sex månaders tid svävade de 15 anställda inom Hjärtat i Kalmar i ovisshet kring vem som egentligen skulle ta över.
Under den tiden passade tre av dem på att säkra sin framtid genom att hitta nya jobb och säga upp sig.
Något som i sin tur ställde till det rejält för Hjärtat, som ju fortfarande har kontrakt på att utföra tjänsterna till årsskiftet. Det går knappast att nyrekrytera personal till ett uppdrag som man nyss har förlorat.
– Då får man göra överenskommelser och ge morot inom rimliga gränser, någon sådan slags deal, säger Karin Gummesson, ordförande i Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Hjärtat.
Men även om det kan gå att förhandla sig till hög ersättning för att stanna kvar är det knappast den situation som de anställda önskar sig.
Istället förordar många ett landstingsövertagande och den stabilitet som det ger.
– Det är positivt om landstingen inser att de kan anställa och driva det här själva. Det kanske blir lite stökigt initialt, men sedan lugnar det ner sig, säger Karin Gummesson.
Läs mer om landstingsupphandlingarnas effekter på arbetssituationen i kommande artiklar och i Svensk Farmaci nr 4 som kommer ut denna vecka.
BASFAKTA/ ARBETSRÄTT VID UPPHANDLING
Vid vinst av en upphandling kan den nya arbetsgivaren tillsammans med facket definiera en så kallad verksamhetsövergång. Det sker när den nya organisationen och verksamheten är snarlik den tidigare. Då behåller den anställde sin tjänst, lön och inarbetade tjänsteår. Väljer dock den nya arbetsgivaren att organisera arbetet på ett nytt sätt så kan det uppstå en situation av arbetsbrist och den anställde kan bli uppsagd.