Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tar strid för ”de fattigas apotek”

USA och Japan försöker övertala Indien att ändra sina patentlagar – och nu finns tecken på att Indien överväger att göra det. Det riskerar strypa tillgången till livsnödvändiga läkemedel i utvecklingsländer, varnar Läkare utan Gränser.

En stor andel av de livsnödvändiga läkemedel som används i utvecklingsländer mot till exempel hiv, tuberkulos och malaria kommer från Indien.

Bakgrunden är bland annat att Indien lägger ribban högre än andra länder för vilka läkemedel som beviljas patent, något som stimulerat konkurrensen när det gäller generiska läkemedel.

Flexibiliteten i internationella handelsregler när det gäller läkemedel som skyddar folkhälsan bidrar också till en stor nettoexport.

I samband med den åttonde rundan i handelsförhandlingarna RCEP, Regional Comprehensive Economic Partnership, i Kyoto, finns dock förslag som antas kunna försämra tillgången till dessa läkemedel.

Japan försöker under förhandlingarna få Indien att införa nya villkor för läkemedelspatent, bland annat genom att tillåta så kallad ”evergreening”. Det innebär att företag förnyar sin monopolställning genom att modifiera redan existerande läkemedel.

Även USA utövar påtryckningar och enligt Läkare utan Gränser finns det nu tecken på att det indiska hälsoministeriet överväger att gå med på förändringar.

Läkare utan Gränser är starkt kritisk till detta och hoppas att Indien får fortsätta vara “de fattiga ländernas apotek”.

– För att vi läkare ska kunna göra vårt arbete förlitar vi oss på att läkemedel och vacciner produceras till ett lägre pris i Indien. Vi kan inte stå tysta och se på när tillgången till livräddande behandling stryps, säger Joanne Liu, läkare och internationell ordförande för Läkare Utan Gränser, MSF.

MSF har därför startat en kampanj för att Indiens nuvarande patentregler ska bibehållas.

Mest läst