“TLV:s regler ger etiska dilemman”
BLOGG: TLV:s utbytesregler för generika orsakar stora praktiska problem och etiska dilemman. Inger Nolén, receptarie i Hillared, vill se ett smartare system.
I det dagliga arbetet på apotek möter vi ofta kunder som tycker att ”det har blivit sämre, apoteken har aldrig min medicin hemma”.
Ofta skyller man det på avregleringen, vilket vi i professionen kanske inte håller med om.
Att det oftast beror på våra regler om utbyte och det faktum att allt fler läkemedel omfattas av dessa förstår inte våra kunder.
Min förhoppning är att beslutsfattarna för eller senare tar sitt förnuft till fånga och inför enklare regler så att det blir möjligt för alla apotek att föra ett bra lager i stället för att ha lådorna fulla av generika.
Även om vi har sex olika sorters fluconazol av en viss styrka och mängd, se bilden ovan, är det inte otroligt att det är nummer sju som är periodens vara!
Detta gör att, speciellt på små apotek, väljer att inte ha varan alls hemma på lager eftersom det troligen är av fel fabrikat när kunden som önskat att vi skall ha detta hemma kommer.
Våra gamla apotek är dessutom inte byggda för att rymma alla dessa mängder av varunummer. På många apotek är bänkarna fyllda av varor som inte ryms i lådor och hyllor.
Det hjälper inte tant Agda som åkt sjuktransport just denna dag att vi får hem det till nästa. Visst kan vi skicka hem varan men hon behöver ju det idag…
Kanske inte just fluconazolen i exemplet men ni förstår dilemmat.
Här kommer det etiska problemet, säg den farmaceut som inte ändrar receptet så att hon åtminstone kan få varan inom förmånen om än med 37 kr i merkostnad.
Varför ska vi ha regler som gör att vi måste fiffla med recepten och av vilken anledning ska kunden behöva betala för att vi har fel vara hemma?
Att ändra fabrikat på receptet ökar dessutom risken för felexpedition och hur etiskt är det att göra det för att kringgå bestämmelserna?
En tänkbar lösning vore att förskrivaren i stället för att behöva välja fabrikat kunde välja enbart substans (jämför gula recept som ju ofta saknar fabrikat), generisk förskrivning alltså.
Då undviker vi dessutom att kunden vill ha Actavis eller Accord för att läkaren har valt dessa då de kommer först i bokstavsordning.
Frågan är om det egentligen behövs någon lagändring för detta? Kravet att behöva välja fabrikat tillkom ju med e-recepten. En sådan här möjlighet skulle troligen välkomnas även av förskrivarna som därmed skulle slippa en massa onödiga telefonsamtal från oss.
I Norge och även Frankrike får apoteket en viss ersättning för expedition av en vara, sedan kvittar det om kunden får originalet eller valfri generika. Jag tycker det låter vettigt.
Självklart måste möjligheten att avsäga sig utbyte för både kunder och förskrivare finnas kvar men då är det kanske lättare att förstå att apoteket kan behöva beställa hem preparatet.
Det finns säkerligen problem med detta men tänk så mycket enklare det skulle bli för oss alla – förskrivare, farmaceuter och sist men inte minst våra kunder!
Inger Nolén, receptarie, Hillared