Ökat antal inspektioner av apotek att vänta i år
Läkemedelsverket hoppas kunna öka takten på sina apoteksinspektioner med cirka 50 procent i år jämfört med förra året. Karin Hååg, direktör på myndigheten, kommenterar verkets historiska beslut att tvinga ett apotek att stänga.
Läkemedelsverkets beslut efter en rutininspektion att Borås Cityapotek måste stänga, som vi skrev om i morse, är historiskt.
– Åtminstone sedan omregleringen har det aldrig tidigare hänt att vi fattat ett sådant beslut, säger Karin Hååg, direktör inom tillsyn på Läkemedelsverket, till Svensk Farmaci.
Vilka fynd ligger bakom det här beslutet?
– Det var ett antal större avvikelser men jag kan inte gå in mer i detalj på vad det handlade om.
– Det här visar att vi har ett viktigt uppdrag att värna patientsäkerheten. Vi har valt att bland annat fokusera på inspektioner av nyöppnade apotek vilket det här ett exempel på. Vi ser ett stort värde i att komma ut till relativt nyetablerade apotek, mycket är ju vunnet om eventuella avvikelser kan åtgärdas i ett tidigt skede.
Satsar ni mer på att inspektera oberoende apotek än apotek i större kedjor?
– Nej, i det perspektivet är vår tillsyn helt konkurrensneutral. Men när vi väljer vilka apotek vi ska inspektera utgår vi bland annat från gjorda riskbedömningar och observationer.
Läkemedelsverket har fått viss kritik för att man, som redovisats i årsredovisningen för 2014, genomförde relativt få inspektioner i fjol.
Hur blir det i år med apoteksinspektionerna?
– Vårt mål är att öka takten jämfört med fjolåret. I fjol var vi tvungna att göra medvetna prioriteringar som ledde till ett lägre antal inspektioner. Ambitionen för i år är ett 60-tal inspektioner, inklusive både rutininspektioner som den här och inspektioner som görs på förekommen anledning, säger Karin Hååg.