Sedan flera år arbetar bolaget Inera på landstingens uppdrag med att skapa en samlad läkemedelslista för alla patienter som ska vara tillgänglig direkt i varje vårdgivares journalsystem.
Men i mars meddelade Inera att det tekniska utvecklingsarbetet i projektet tvingas ta en tillfällig paus. Projektet omfattar en nationell ordinationsdatabas, NOD.
Enligt Ineras vd Johan Assarsson är det inte försvarbart att fortsätta den tekniska utvecklingen innan det – bland annat – skett en anpassning av receptregisterlagen.
I en skrivelse till regeringen begär nu Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Inera att lagstiftningen så skyndsamt som möjligt justeras.
– Även om frågan uppmärksammats i e-hälsokommitténs betänkande är detta så pass brådskande och av sådan vikt att det bör genomföras separat och i förväg, säger Hans Karlsson, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg, i en presskommentar.
Han jämför vårdpersonalens bristande överblick av patienternas samlade läkemedelsanvändning idag med apotekspersonalens situation.
– Farmaceuter på landets alla apotek har tillgång till samtliga patienters förskrivna och sparade recept i receptregistret, vilket i praktiken är en fullständig källa över cirka 98 procent av alla öppenvårdsordinationer som görs i Sverige. Det är varken rimligt eller i patienternas intresse att den som vårdar en patient och ordinerar läkemedel har en sämre bild av patientens läkemedelsbehandling än den som lämnar ut läkemedlet på apotek, säger Hans Karlsson.