Undersökningen, som vi skrev om i februari, beskrivs av föreningen som den mest genomgripande som gjorts för att studera tillgängligheten till läkemedel på apotek.
– Eftersom det ibland har ifrågasatts hur apoteken arbetar med sina läkemedelslager känns det oerhört glädjande att svart på vitt kunna konstatera att tillgängligheten till läkemedel är mycket hög, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.
Studien genomfördes på 148 apotek under en vecka i mars i år. För varje kund som efterfrågat ett eller flera receptläkemedel har en enkät fyllts i av personalen.
Där har bland annat antal efterfrågade, expedierade respektive ej expedierade läkemedel angetts, och vad en utebliven expediering fått för följd för kunden. Orsakerna bakom varje utebliven direktexpediering har också kartlagts.
Totalt har drygt 77 000 enkäter fyllts i motsvarande mer än 140 000 receptrader.
Av alla läkemedel som sammantaget efterfrågades på apotek fanns, enligt studien, 94,9 procent i lager när kunden besökte apoteket.
Mätt på kundnivå fick dessa i genomsnitt 94,2 procent av sina läkemedel direkt.
Även kunder som lämnar apoteket med oförrättat ärende när det gäller ett eller flera läkemedel har fångats upp i studien.
– Det finns ungefär 13 000 läkemedelsvaror som kan förskrivas på recept. Ett normalstort apotek har 3 000-4 000 av dessa i sitt lokala lager och ska av både ekonomiska och miljömässiga skäl inte lagerföra läkemedel som efterfrågas sällan, med risk för att de blir för gamla och måste kasseras. Givet detta är det smått fantastiskt hur landets apotek förmår anpassa sina lager till den lokala kundkretsen, säger Johan Wallér.