Uppgifterna om hur kundens möjlighet att hämta ut receptförskrivna läkemedel vid första besöket på apotek eventuellt påverkats av omregleringen går isär.
De undersökningar som genomförts har visat stora skillnader i utfall.
Sveriges Apoteksförenings undersökningar har hittills visat en direktexpedieringsnivå på 94–95 procent, vilket är ungefär samma som före omregleringen.
Metoden som använts är beräkning av antalet kundreservationer i relation till det totala antalet expedieringar.
Dessa analyser har dock bland annat kritiserats för att inte fånga upp kunder som ”vänder i dörren” efter att ha konstaterat att ett läkemedel inte finns inne.
Konsumentverkets och Vårdanalys undersökningar har pekat mot att möjligheten få ett läkemedel expedierat direkt har försämrats sedan omregleringen.
I en enkätbaserad undersökning som Vårdanalys genomförde 2013 uppgav fler än varannan svarande att de erfarit att ett läkemedel inte funnits i lager på det första apoteket de besökte.
Men även dessa mätningar har fått kritik.
– Vårdanalys mätning har ingen ”baseline”, vi vet inte hur det såg ut exempelvis 1979. Utfallet bygger på upplevelser och förmågan att sortera minnesintryck. Men visst finns det även brister i de undersökningar som vi har gjort, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på apoteksföreningen.
Mot bakgrund av oklarheterna har Sveriges apoteksförening tagit initiativ till en ny, större undersökning av direktexpedieringsgraden som ska genomföras i vår (Något liknande genomfördes dock inte på monopoltiden, så problemet med avsaknad av baseline kvarstår).
Initiativet välkomnas av TLV i den delrapport om handelsmarginalen som kom förra veckan.
– Vi vill kartlägga hur den verkliga kundsituationen ser ut och förhoppningsvis få slut på spekulationerna, säger Henrik Ehrenberg.
Samtliga receptkunder på 150 apotek i landet ska, under en veckas tid nu i vår, ingå i undersökningen.
För dessa kunder ska den expedierande farmaceuten, efter varje kundmöte, fylla i en enkät där bland annat antalet direktexpedieringar, delexpedieringar och ”icke-expedieringar” av önskade läkemedel anges.
– Det innebär att det sannolikt kommer att fyllas i runt 100 000 enkäter, säger Henrik Ehrenberg.
Enkäter ska även fyllas i för kunder som efterfrågar receptläkemedel men som väljer att inte hämta ut något på det aktuella apoteket.