Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan sänker priset på Harvoni

Nu sänker Kronans Apotek priset på hepatit C-läkemedlet Harvoni. Men Andreas Rosenlund på Kronan tycker att debatten inte har tagit hänsyn till den ekonomiska realiteten för apoteksaktörerna.

Kronans Apotek har nu sänkt priset på hepatit C-läkemedlet Harvoni med 6 000 kr till det nya priset 158 000 kr per förpackning.

Det gör att man hamnar lägre än Apoteket AB och Apoteksgruppen, men fortfarande högre än Lloyds Apotek, Apotek Hjärtat och Apotea. Men företaget anser sig inte kunna gå lägre ned.

– Det här med kontokortsavgifter är ett problem. American Express lägger på fyra procent på beloppet, oavsett hur stort det är. Och fyra procent på 150 000 kronor blir en hel del pengar, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Apotekskedjorna bildar nu två priskluster där en grupp ligger mellan 158 000 och 159 000 kronor och en grupp ligger strax över inköpspriset på 150 500 kr. Andreas Rosenlund har svårt att förklara hur apoteksaktörerna i den lägre gruppen kan ligga så lågt.

– Jag vet inte hur de har resonerat. Vi måste ju se till den kostnadsbild vi har och vilka kunder vi har, säger han.

Andreas Rosenlund tycker att debatten om apotekens påslag på dyra läkemedel utanför förmånen, som Harvoni, har blivit lite för fokuserad på priset utan att ta hänsyn till andra viktiga faktorer.

– Jag kan absolut förstå diskussionen ur ett landstingsperspektiv, men man måste också ha med hur realiteten ser ut för oss apoteksaktörer och ha respekt för det arbete som läggs ned på apoteken, säger han.

En aspekt som inte alls har kommit fram, menar han, är den ekonomiska risk som varje apotek som tar hem ett läkemedel som Harvoni utsätter sig för.

– Vi köper ju in de här dyra läkemedlen till apoteken och det är en oerhörd risk. Kommer ingen och köper det, eller om läkemedlet skadas, så har vi dragit på oss en kostnad på 150 000 kr. Under monopoltiden hade Apoteket AB full returrätt, nu har vi ingen returrätt alls. Och det är dessutom inte tillåtet att skicka läkemedel mellan olika apotek. Så det kan ju vem som helst räkna ut hur många Alvedon vi måste sälja för att täcka en förlust på 150 000 kronor. Varenda gång vi beställer hem ett sådant här preparat så tar vi en risk, säger han.

I kommentarsfält här på Svensk Farmaci och i sociala medier har många också reagerat på varför apotekens påslag har hamnat i skottgluggen när det är småpengar i jämförelse med grundpriset på Harvoni. Något som också Andreas Rosenlund poängterade i en tidigare artikel.

Men det är två helt olika frågor. De nya hepatit C-läkemedlen är extremt dyra, där Harvoni inte ens är det dyraste, men Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gjort bedömningen att de är hälsoekonomiskt kostnadseffektiva för de patientgrupper som, enligt TLV:s beslut, ska få dem (se temat i Svensk Farmaci nr 6 2014).

Det innebär att trots att priserna på läkemedlen är skyhöga så är det billigare för samhället att använda läkemedlen på rätt patientgrupper än att låta bli.

Apotekens påslag däremot ingår inte i den kalkylen och väcker naturliga frågor när det varierar mellan apotekskedjorna med tusentals kronor per expedition.

 

Prisskillnaderna på Harvoni har minskat

Kedja Pris per burk Apotekens påslag
Apoteket 159 000 kr 8 500 kr
Apoteksgruppen 158 075 kr 7 575 kr
Kronan 158 000 kr 7 500 kr
Lloyds 150 679 kr 179 kr
Hjärtat 150 667 kr 167 kr
Apotea.se 150 667 kr 167 kr

Prisskillnaden på hepatit C-läkemedlet Harvoni mellan apotekskedjorna har minskat efter Kronans sänkning.

Mest läst