Sämst i klassen – ägande nyckelfråga
Den svenska läkemedelsindustrin hade det senaste decenniet den klart sämsta utvecklingen sett till antalet anställda bland 16 jämförda länder i en ny rapport. Den danska sektorn växte nästan lika mycket som den svenska krympte. Schweiz ökade mest.
Från millennieskiftet fram till i fjol försvann cirka 10 400 jobb i den svenska läkemedelsindustrin, enligt en ny rapport från Öresundsinstitutet i Malmö.
Samtidigt växte den danska läkemedelsindustrin nästan lika mycket – med omkring 9 600 tjänster.
Danska läkemedelsföretag rekryterar idag svenska experter, konstaterar Öresundsinstitutet. På Novo Nordisk arbetar idag 350 svenskar och på Ferring 125.
Bland namnkunniga svenskar i Danmark finns Göran Ando, styrelseordförande i Novo Nordisk, och Håkan Björklund, styrelseordförande i Lundbeck.
En förklaring till skillnaderna mellan Sverige och Danmark är enligt Anders Olshov, senioranalytiker på Öresundsinstitutet, att formerna för ägandet av läkemedelsföretagen skiljer sig mellan länderna.
Den utbredda ägarstrukturen med familje- och stiftelseägda bolag i Danmark ger stabilitet och långsiktighet.
– I de länder där man har kontroll över ägandet går utvecklingen för läkemedelsindustrin framåt, säger Anders Olshov till Svenska Dagbladet.
Sverige hade 2003-12 den klart sämsta utvecklingen av sexton jämförda länder.
Sysselsättningen steg mest i Schweiz som är hemmaplan för de familjeägda läkemedelsjättarna Roche och Novartis.