Olika syn på fria läkemedel
"Bra förslag". "Märklig prioritering". Åsikterna om gratis läkemedel till barn varierar bland apoteksverksamma farmaceuter i Svensk Farmacis rundringning. UTÖKAD 16:30
Igår offentliggjorde regeringen sitt budgetförslag att alla personer under 18 år får sina läkemedel inom högkostnadsskyddet helt gratis från den 1 juli nästa år.
Kostnaderna för staten beräknas öka med 410 miljoner.
I dag gäller att den maximala kostnaden är 2 200 kronor per år för samtliga barn i en familj.
Svensk Farmaci ringde runt till ett antal SFa-medlemmar som arbetar på apotek.
Vi frågade hur de ser på förslaget utifrån deras bild av behov, för- och nackdelar med helt fria läkemedel och andra faktorer.
Frida Wiener är receptarie på Apoteket Shop i Borås.
– Syftet med förslaget är bra. Visserligen fungerar ju systemet redan idag eftersom man har möjlighet att ta sina kvitton till socialen om man inte klarar det ekonomiskt. Men det kan ju finnas ett mörkertal, det finns de som inte vill gå till socialen. Jag tycker att förslaget är vettigt, säger Frida Wiener.
Christoffer von Schwerin, receptarie inom Cura apotek, är på samma linje.
– Det handlar om en relativt liten ökning av samhällets läkemedelsutgifter. Man kan spontant tycka att det kunde inkomstprövas, men det blir nog administrativt dyrt.
Finns det inte en risk att helt kostnadsfria läkemedel leder till att preparat som man inte behöver hämtas ut, vilket i sin tur ökar kassationen?
– Vet man att det här är gratis hela tiden finns ju egentligen inget behov att hämta ut i onödan. Dagens frikort är ju en annan sak, de är tidsbegränsade, säger Christoffer von Schwerin.
Solwig Käll-Stigson, receptarie på Apotek Hjärtat på City Gross i Växjö, är också positiv.
– Det här är ett bra förslag. Vissa kommuner har redan prövat det, men det är bra att det blir enhetligt nu.
Shahin Ghafari, receptarie inom Cura apotek, ser fördelar med förslaget men ifrågasätter regeringens prioritering.
– Visst, det här är en bra sak, särskilt för familjer med många barn som ofta behöver läkemedel. Jag tycker dock att systemet redan idag är generöst. Man kan ifrågasätta prioriteringen på samhällsnivå. Personligen tycker jag att man skulle kunna satsa motsvarande belopp på skolan. Pengarna hade nog gjort mer nytta där.
Birgitta Berntsson, receptarie på Kronans Apotek i Varberg, är kluven.
– Jag upplever å ena sidan att det ytterst sällan finns några problem med dagens system. Samtidigt kan det ju faktiskt finnas ett mörkertal av personer som idag inte ens kommer till apoteket för att man inte anser sig ha råd. Om de nu skulle hämta ut sina läkemedel är mycket vunnet.
– Jag lutar ändå åt att en modell med ett lägre kostnadstak än idag, men ändå en kostnad, vore det bästa. En viktig aspekt om det blir gratis är att läkare borde använda möjligheten att skriva intervall oftare än idag.
Vad tycker du själv om förslaget? Besvara gärna vår läsarfråga i högermarginalen här på sajten.