Receptarieutbildning går i graven
Karlstads universitet avvecklar sin receptarieutbildning. Lärosätet vill balansera sin budget och prioritera andra strategiska områden. Bekymmersamt, tycker både Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening.
Karlstads universitet har beslutat att fram till 2017 avveckla ämnena oral hälsa och biomedicin, inklusive tandhygienistprogrammet och det biovetenskapliga programmet.
Receptarieprogrammet ligger inom ramen för det biovetenskapliga programmet och omfattas av nedläggningen.
– Det här är naturligtvis väldigt tråkigt. Jag vill betona att de studenter som går på programmen nu inte berörs. Däremot kommer ingen ytterligare antagning att ske, säger Åsa Bergenheim, rektor på Karlstads universitet, till Svensk Farmaci.
Bakgrunden till beslutet är att universitetet vill få en budget i balans och möjliggöra strategiska satsningar inom andra ämnen.
Verksamheterna inom områdena hälsa, natur- och teknikvetenskaper har under flera års tid redovisat ekonomiska underskott.
Karlstads universitet kommer i stället att prioritera att fullfölja ett nationellt uppdrag att bygga ut ingenjörs-, lärar- och sjuksköterskeutbildningarna.
Ervin Alic är rekryteringsansvarig på Sveriges Farmaceuter.
– Att receptarieutbildningen försvinner är förstås bekymmersamt med tanke på det låga intresset för naturvetenskapliga ämnen bland högstadie- och gymnasieelever, i kombination med den rådande och kommande kompetensbristen inom farmaciområdet, säger han.
Henrik Ehrenberg, strateg på Sveriges Apoteksförening, beklagar också beslutet.
– Behovet av farmaceuter är stort inom apotekssektorn och andra områden, och att det i ett sådant läge försvinner utbildningsplatser är dåligt. På sikt är det väldigt negativt om utbildningssystemet inte klarar att förse Sverige med farmaceuter i den utsträckning som de behövs, säger han.