Regeringen applåderar Astras nej
Den svenska regeringen har uttryck sin oro över Pfizers uppköpsplaner och ser nu positivt på att Astra Zenecas styrelse tackade nej till Pfizers förnyade bud. Men alla gillar det inte lika mycket.
Den svenska regeringen har kritiserats för att inte agera tillräckligt kraftfullt i samband med Pfizers vilja att köpa upp det svensk-brittiska läkemedelsbolaget.
Särskilt i ljuset av hur deras brittiska motsvarigheter hanterat den föreslagna affären.
Men i slutet av förra veckan agerade regeringen i varje fall.
I Wall Street Journal publicerade Anders Borg (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp) i fredags en debattartikel med rubriken ”Pfizer’s bad drug deal” där de uttrycker sin oro för konsekvenserna av ett övertagande av Pfizer baserat på tidigare erfarenheter, bland annat med Pharmacia.
På en presskonferens, senare samma dag, gav de Astra Zenecas styrelse regeringens officiella stöd i besluten att avvisa buden från Pfizer.
Nu när det står klart att Astra Zeneca även har avvisat Pfizers slutbud som kom i söndags är tongångarna uppåt i regeringen.
– Vi välkomnar styrelsens nej till Pfizer. Regeringen har ju backat upp Astras tidigare nej till de indikativa buden och stöttar givetvis ett nej även till det slutgiltiga budet. Nu återstår att se vad som händer under veckan. Men Pfizer har sagt att det här var ett slutbud, säger näringsminister Annie Lööf till Svenska Dagbladet.
Finansminister Anders Borg delar Astra Zenecas styrelses uppfattning att det finns mycket intressant på gång i fråga om nya läkemedel i bolagets pipeline.
Något som kan äventyras vid en eventuell affär.
– Det är välkommet att Astra Zenecas styrelse avvisar Pfizers förnyade bud. Även med de budnivåer som nu diskuteras bör Astra Zenecas aktieägare vara försiktiga med budet, säger han.
Han menar också att det börjar bli dags för Pfizers aktieägare att ifrågasätta sin egen bolagslednings strategi.
– Det här väldigt aggressiva och fientliga sättet som de går fram med riskerar att skada Pfizers rykte internationellt, hos allmänheten och i forskarsamhället, säger Anders Borg.
Samtidigt faller inte alla in i hyllningskören över Astra Zenecas agerande. Ledningen för den brittiska Jupiterfonden, som är en av de 30 största ägarna i Astra Zeneca, är inte glada över Astra Zenecas styrelses skarpa nej.
– Vi är missnöjda med att Astra Zenecas styrelse så kategoriskt har avvisat Pfizers bud. De borde åtminstone ha satt sig ned i en konstruktiv diskussion med Pfizer om detaljerna i budet för att se vilka möjligheter ett gemensamt bolag skulle kunna medföra, säger fondchefen Alistair Gunn till Reuters.
– Nu finns det väldigt lite manöverutrymme för Pfizer, som har uteslutit ett fientligt övertagande. Vi kommer att uttrycka vårt missnöje till Astra Zenecas styrelse över hur budprocessen hittills har hanterats, säger han.